Muszle makaronowe nadziewane warzywami
Muszle makaronowe nadziewane warzywami

Muszle makaronowe nadziewane warzywami

Muszle makaronowe nadziewane warzywami i serem. Mniam mniam mniam w sezonie letnim nie mogę oprzeć się przed rożnymi kombinacjami z pomidorów: z makaronem, warzywami czy do sałatek. Dziś obiadek, z którego będzie zadowolona cala rodzinka, szczególnie smakuje im ten ciągnący ser 🙂

Składniki na nadziewane muszle makaronowe:

  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małego bakłażana
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego 
  • 500 g przecieru pomidorowego (ja używam passaty)
  • 1 puszka pomidorów
  • 600 g makaronu duże muszle
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżeczki suszonej, ostrej papryki
  • 3 łyżeczki oregano
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Farsz: Papryki, bakłażana i sery kroimy w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy na patelnię grillową i smażymy przez ok. 10 minut aż zmiękną. Okładamy na bok. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i krótko smażymy na patelni. Gdy zmieni kolor, odkładamy na bok do miseczki. W misce mieszamy grillowane warzywa, mięso oraz sery.

Sos pomidorowy: Do garnka wlewamy przecier i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, suszoną papryką i oregano. Gotujemy przez ok. 15 minut, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Makaron: W między czasie  gotujemy makaron przez ok. 12 minut w posolonej wodzie. Uwaga, ma być al dente – nie może być zbyt miękkie, bo pieczeniu muszle będą się rozpadały. By po odcedzeniu makaron się nie sklejał dodajemy łyżeczkę oliwy i delikatnie mieszamy.

Składanie i pieczenie: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Sos pomidorowy wlewamy do żaroodpornego naczynia. Ugotowane muszle makaronowe nadziewamy farszem i wkładamy do sosu. Pieczemy przez 15-20 minut – ustawienie termoobieg+grill.

Przepis na wegetariańską zapiekankę z pomidorami i serem znajdziecie klikając w link. 

Dodaj komentarz