Najlepsza Lasagne bolognese
Najlepsza Lasagne bolognese

Najlepsza Lasagne bolognese

Najlepsza Lasagne bolognese. Przepis na tą lasagne dostałam kiedyś od przyjaciółki, która mieszkała przez kilka lat we Włoszech. Jest naprawdę fenomenalny. Lasagne wychodzi przepyszna, nie rozpada się i z powodzeniem może konkurować z tą jedzoną we Włoszech.

Składniki na 10 porcji lasagne bolognese (brytfanka 30×20 cm)

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1,2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 szkl mleka
  • 50 g masła
  • 3/4 szkl bulionu wołowego
  • 0,5 szkl czerwonego wina (najlepiej wytrawne)
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 500 g żółtego sera (w tym garść do posypania na sam koniec)
  • opakowanie makaronu do lasagne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • posiekana duża garść bazylii
  • sól, pieprz

Sos beszamel:

  • 125 g masła
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/3 litra gorącego mleka
  • sól, pieprz
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Cebulę drobno siekamy, marchewkę kroimy w niewielką kostkę.  W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dorzucamy cebulę i podduszamy ją przez ok. 4 min aż zrobi się szklista. W tym czasie przyprawiamy mięso słodką i ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Gdy cebula zmięknie zwiększamy ogień, dorzucamy mięso i smażymy aż nie zmieni koloru.

Następnie dodajemy szklankę mleka i 50 g masła, dzięki temu mięso nabierze delikatności i będzie bardziej soczyste. Gotujemy całość przez ok 10 min, aż wywar wygotuje się do połowy. W dalszej kolejności dodajemy marchewkę i dolewamy wino, gorący bulion oraz przecier pomidorowy. Solimy do smaku i gotujemy przez ok. 1-1,5 h aż połowa płynów wyparuje. 20 min przed końcem dodajemy posiekaną bazylię. Kiedy mięsne ragu jest gotowe, zaczynamy przygotowywać sos beszamel.

Sos beszamel: W garnku gotujemy 1 i 1/3 litra mleka. Kiedy mleko jest gorące, w osobnym rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i podsmażamy około pół minuty szybko mieszając. Następnie stopniowo dodajemy gorące mleko i za każdym razem mieszamy aż powstanie jednolita masa. (Uwaga: dzięki stopniowemu dolewaniu mleka unikniemy grudek w beszamelu!).

Kiedy wymieszamy całość gotujemy jeszcze przez kilka minut aż trochę zgęstnieje i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (na lasagne bolognese lepszy jest trochę rzadszy beszamel niż w klasycznym wydaniu).

Składanie: Kiedy sos jest gotowy rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy brytfankę, makaron (nie gotujemy go wcześniej) i ścieramy żółty ser na średnich oczkach. Na spód brytfanki wylewamy 1/3 szklanki sosu beszamelowego i kładziemy w kolejności: makaron, sos mięsny, posypujemy żółtym serem i polewamy beszamelem.

Przy każdej warstwie powtarzamy tę kolejność, mi wychodzą 3 warstwy mięsa i 4 płatów makaronu. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy sosem beszamel i posypujemy trochę grubszą warstwą sera. (zostawiamy sobie garść sera do posypania pod koniec pieczenia).

Pieczenie: Całość zapiekamy przez 40 min. 5-7 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch lasagne resztą sera i dalej dopiekamy. Jemy dopiero następnego dnia, wtedy smaki się przegryzą i lasagne nie będzie się rozpadała. Uwierzcie mi na słowo, następnego dnia smakuje o niebo lepiej! Podobno w żadnym włoskim domu nie jedzą lasagne w dniu kiedy była robiona. Smacznego!   

Najlepsza Lasagne bolognese
Najlepsza Lasagne bolognese

4 comments on “Najlepsza Lasagne bolognese”

  1. Sprawdziłem przepis i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. Próbowałem już kilka przepisów ale muszę przyznać, że ten jest jednym z prostszych i smaczniejszych. Polecam!

  2. Kiedy przychodzi mi ochota na opisywaną lasagne robię ją i biję się z myślami o jej kaloryczności, jak również świetnym smaku. Uwielbiam ją robić z niskokalorycznym przecierem Pomidori, nadającym smak tej potrawie. Godne polecenia 🙂

Dodaj komentarz