Pyszne spaghetti bolognese z mięsem
Pyszne spaghetti bolognese z mięsem

Pyszne spaghetti bolognese z mięsem

Spaghetti bolognese z mięsem to bardzo popularne danie, inspirowane włoskim „ragu alla bolognese”. Najstarszy zapis zawierający przepis na ten sos pochodzi z XVIII wieku z miasta Imola, w okolicach Bolonii. Po raz pierwszy został opublikowany w 1891 roku przez Pellegrino Artusi. Co ciekawe włoskie ragu nie było serowane z makaronem spaghetti, ale z tagliatelle. Tzw. spaghetti bolognese stało się popularnym daniem w wielu krajach spoza Italii. Tradycyjnie do sosu dodaje się selera, cebulę, marchewkę, masło, mleko, mięso, pomidory – taką recepturę znajdziecie w przepisie na Najlepsza Lasagne bolognese. A dzisiaj prosta i szybka wersja tego dania.

Składniki na 6 sporych porcji spaghetti bolognese:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • mała garść świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego
  • garść posiekanych liści bazylii lub 2 łyżki suszonej
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 300 g przecieru pomidorowego (jeśli wolicie wersję z mniejszą ilością sosu, należy dodać połowę)
  • 150 g żółtego sera w kostce (najlepiej parmezanu)
  • makaron spaghetti
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

Cebulę siekamy w drobną kostkę, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podduszamy ją na niewielkim ogniu przez około 4 minuty by straciła ostry smak. Następnie dodajemy czosnek i przesmażamy jeszcze 2 minuty, uważamy żeby składniki się nie przypaliły.

W tym czasie doprawiamy mięso słodką papryką, organo, solą i pieprzem. Zwiększamy ogień i do garnka dorzucamy mięso, mieszamy do czasu aż zmieni kolor, wtedy dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotujemy całość przez 10-15 minut, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekana bazylię.

Przygotowujemy makaron według przepisu, ja do wody poza solą, dodaję jeszcze łyżkę oliwy by się nie sklejał. Na talerzu układamy makaron, sos i posypujemy startym żółtym serem. Włoch za serwowanie spaghetti z łyżką i widelcem by się obraził, ale w końcu jesteśmy w Polsce 🙂

Dodaj komentarz