Bakłażan faszerowany mięsem
Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażan faszerowany mięsem.

Sezon na bakłażany jest w pełni więc nie mogłam się oprzeć, by nie przygotować czegoś pysznego z tego warzywa. Bakłażan faszerowany jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na talerzu wygląda rewelacyjnie. Pasuje zarówno na przystawkę jak i na danie główne. Jest bardzo pożywny więc nie potrzeba do niego żadnych dodatków.

Składniki na bakłażana faszerowanego mięsem:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 700 g mięsa mielonego (u mnie było wieprzowe, ale może też być mieszane)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka (opcjonalnie)
  • 2 średnie pomidory
  • 200 g mozzarelli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 5 łyżeczek oregano (najlepiej świeżego)
  • garść świeżej bazylii
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

Bakłażana przekrawamy wzdłuż, a środek nacinamy w kratkę. Każdą z połówek solimy (po stronie bez skórki) i odstawiamy na 20 min, żeby puściły soki, a warzywo nie było gorzkie.

W międzyczasie siekamy cebulę, kroimy paprykę i pomidory na małe kawałki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy przez ok. 3 min. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie dodajemy do cebuli. Kiedy zmieni kolor dodajemy czosnek, paprykę oraz przecier pomidorowy. Podsmażamy tak długo aż papryka będzie miękka, a część sosu wyparuje. (10-15 min).

W tym czasie wydrążamy miąższ ze środka bakłażana, najłatwiej zrobić to łyżką. Twardszą część miąższu możemy dodać do farszu. Resztę, która jest gąbkowata  wyrzucamy. Kiedy sos jest już prawie gotowy dodajemy pomidory, oregano, miąższ z bakłażana (ten ostatni opcjonalnie) i gotujemy przez kilka minut.

Połówki bakłażana przekładamy do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego cienką warstwą oliwy) i przekładamy do nich farsz. Ważne, żeby sos nie był zbyt rzadki, bo wycieknie, ale tez nie zupełnie suchy, żeby bakłażan nie wyszedł zbyt twardy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Pod koniec pieczenia dodajemy kawałki mozzarelli i dopiekamy jeszcze przez 5-10 min w zależności od wielkości bakłażana. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią, można też udekorować danie parmezanem.

Bakłażan faszerowany mięsem
Bakłażan faszerowany mięsem

 

2 comments on “Bakłażan faszerowany mięsem”

Dodaj komentarz