Curry z kurczakiem i mango
Curry z kurczakiem i mango

Curry z kurczakiem i mango

Curry z kurczakiem i mango. Często z podróży przywożę wspomnienia smaków, to moje najwspanialsze pamiątki, które później staram się odtwarzać w kuchni. W czasie mojej wycieczki do Indii byłam zaskakiwana niecodziennymi połączenia smaków. Curry z kurczakiem i mango jest zainspirowane kulinarną różnorodnością tego kraju. Wspaniałe łączy w sobie aromaty indyjskich przypraw z mięsistym i słodkim mango.

Baza sos curry korma:

2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,  1/2 łyżeczki przyprawy masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 niewielkiej papryczki chilli, 1/5 łyżeczki galangalu, 3 łyżki wiórków kokosowych, sok z 1/3 cytryny. Przyprawy do uprażenia: 1 łyżeczka kminu, 1 łyżeczka nasion kolendry

Składniki 4-5 porcji:

  • sos curry korma domowej roboty (przepis poniżej)
  • 700 g filetów z kurczaka
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • kilka liści curry (ja dałam 6-7 mniejszych)
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • olej warzywny
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu curry: Na patelni prażymy przyprawy na średnim ogniu przez kilka minut. Wrzucamy je blendera i rozdrabniamy. Na tej samej patelni przez 7 min podduszamy cebulę oraz czosnek na łyżce masła i łyżce oleju. Następie przekładamy je do blendera, dodajemy  resztę przypraw i wszystko razem miksujemy na gładki sos.

Przygotowanie dania: Kroimy kurczaka w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła i obsmażamy kurczaka by zamknęły się włókna. Dodajemy sos korma i mieszamy by mięso pokryło się sosem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładamy pomidory z puszki, mleko kokosowe, kilka listków curry oraz 1/4 pęczka posiekanej kolendry. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 12-15 min pod przykryciem. W między czasie obieramy mango, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy je do curry na 2 minuty przed końcem duszenia. Podajemy z ryżem i dekorujemy resztą kolendry oraz wiórkami kokosowymi.

*Polecam także Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką.

Curry z kurczakiem i mango
Curry z kurczakiem i mango

Dodaj komentarz