Enchilada z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem.

Najlepsza enchilada z kurczakiem, nie umiem nawet policzyć ile razy już ją robiłam. Jest prosta w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na przyjęcia czy szybki obiad. Nie jest za ostra, mimo dodatku chili, dla mnie ma idealne proporcje.

Enchilada to danie meksykańskie, pochodzi od słowa enchilar czyli „dodawać paprykę chili”. Przyrządza się ją zwykle z kukurydzianą tortillą, którą pokrywa się sosem, napełnia farszem, a następnie zwija w rurkę i układa warstwami w żaroodpornym naczyniu. Na koniec pokrywa się je sosem i innymi dodatkami oraz zapieka.

Jak widzicie jest to banalnie proste więc zaczynamy 🙂

Składniki na 6 enchilad z kurczakiem:

  • 2 większe piersi z kruczka
  • 1 puszka fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • sól, pieprz
  • 6 tortilli
  • 2 łyżki oleju

Składniki na najlepszy sos chili do enchilad:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki chili (Uwaga, nie może to być papryka cayenne, bo zaczniemy zionąć ogniem!)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kminu
  • 2 szklanki bulionu
  • 40-50 dag żółtego sera w kostce

Przygotowanie sosu do enchilad: Na początku rozcieramy przyprawy w moździerzu. W niewielkim rondelku podgrzewamy olej, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Następnie partiami dolewamy bulion, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 min aż sos zgęstnieje. Sos można użyć od razu, zawekować bądź przechowywać w lodówce, w pojemniku próżniowym do 2 tygodni.

Przygotowanie enchilady z kurczakiem: Zaczynamy od przygotowania składników, siekamy cebulę, kroimy ogórka, paprykę oraz kurczaka w średnią kostkę, a ser ścieramy na tarce. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i podduszamy ją przez kilka minut. Następnie zwiększamy ogień i smażymy kurczaka i paprykę przez kilka minut. Patelnię odstawiamy na chwilę na bok, a w między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Teraz zaczynamy produkcję enchilady. Tortillę smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy dodatki: kurczaka z cebulą, fasolę, ogórki, paprykę oraz starty ser. Następnie zwijamy ją w rurkę i kładziemy do żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego odrobina oleju. Instrukcja poniżej.

Jak składać enchiladę
Jak składać enchiladę? Źródło: http://www.gimmesomeoven.com/

Kiedy wszystkie tortille są już zwinięte w naczyniu, całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy przez 20 min. Przed podaniem enchiladę możemy udekorować śmietaną, posiekaną kolendrą czy szczypiorkiem.

Wrap z kurczakiem
Wrap z kurczakiem

*Polecam także przepis Meksykańskie burrito

Źródło: http://www.gimmesomeoven.com/best-chicken-enchiladas-ever/, przepis lekko zmieniony przeze mnie

9 comments on “Enchilada z kurczakiem”

  1. Nie za trudno sie robi i bardzo dobre, żona pochłoneła trzy pod rząd. Zaprosiła juz koleżanki na pyszne enchilady, które bede musiał zrobić ja, prosze o więcej takich przepisów 🙂

  2. Tak jestem zachwycony że napiszę aż drugi komentarz. Powyższa enchilada jako chyba pierwsza trafiła do mojego przepiśnika tuż po przyrządzeniu i spróbowaniu 😀

  3. Ja to mam szczęście do wyjątkowych kobiet. Już wiem co zrobię dziś na obiadokolację 😉 Dziękuję za inspirację! 🙂 I przy okazji zostaję fanem.

  4. masz racje @Suzana, wygląda pysznie, a raczej przepysznie 😉 mam to szczęście, że wszyscy moi domownicy lubią pikantne dania więc niedługo ich uraczę Twymi nalesnikami:D jesli chodzi o sos chilli to jeśli nie ma czasu na przygotowanie tego domowego, to mogę szczerze polecić sos firmy Develey. Znacie może jeszcze jakieś inne, sklepowe godne zaufania?

Dodaj komentarz