Kurczak z dynią i grzybami
Kurczak z dynią i grzybami

Kurczak z dynią i grzybami.

Aromatyczny grzybowy sos z mięsem i grzybami, to przypomina mi smak dzieciństwa. Najpierw wyprawa do lasu po grzyby, a wokół zapach igieł i rześkie powietrze.  To danie to potrawka mamy czyli przeniesiony na talerz kawałek lasu – kurczak z dynią i grzybami. Ja przyrządziłam go z dyniowymi gnocchi’ami (kluski ala koptyka), ale możecie podać też z ziemniakami czy innymi kluskami.

Składniki na 6 porcji:

  • 25 większych grzybów ok. 350 g (ja użyłam miks podgrzybków i kurek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ciepłego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 pojedyncze piersi
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości kotleciki lub większą kostkę (w zależności jak wolicie podać danie). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy piersi z kurczaka ok. 1 min z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy je na chwilę na talerz. Na patelni znów rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę.  Podsmażamy przez 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy przez 10 minut. Teraz zaprawiamy sos śmietanką, nie można wlać jej od razu do sosu, aby się nie zważyła. 100 ml kremówki przelewamy do szklanki, wlewamy do niej 2 łyżki sosu z patelni i mieszamy, następnie wlewamy 2 kolejne łyżki sosu i znów mieszamy. Tak „zaprawioną” kremówkę wlewamy do sosu i rozprowadzamy na patelni. Gotujemy przez kolejne 2 minuty i gotowe.

Kurczak z dynią i grzybami
Kurczak z dynią i grzybami

Dodaj komentarz