kurczak z fetą i suszonymi pomidorami
kurczak z fetą i suszonymi pomidorami

Kurczak z fetą i suszonymi pomidorami to cypryjska wersja nadziewanej piersi z kurczaka. Na letni i szybki obiad sprawdzi się w sam raz, a szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem młodych szparagów i pomidorków koktajlowych.

Składniki na kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 270 g suszonych pomidorów w oliwie
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g fety
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • kilka łyżek oliwy
  • kawałek papieru do pieczenia (trochę większy niż średnica patelni)

Składniki na warzywa z patelni:

  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g szparagów
  • łyżeczka tymianku oraz rozmarynu (najlepiej świeżych)
  • liść laurowy
  • opcjonalnie: 8-10 czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Zaczynamy od nadzienia do kurczaka. Na desce siekamy bazylię, suszone pomidory i posypujemy szczyptą pieprzu. Następnie przeciskamy przez praskę 2-3 ząbki czosnku i dokładamy do reszty. Wkruszamy fetę, dodajemy otarta skórkę  cytryny i wszystko mieszamy.

Piersi z kurczaka układamy skórą do dołu i nożem robimy w nich kieszonkę. Nacięcie powinno być niewielkie, ale kieszonka musi iść przez całą długość, żeby farsz był równomiernie rozłożony. Tak przygotowane filety nadziewamy (Uwaga, żeby nie przesadzić z ilością, szczególnie przy nacięciu, bo podczas pieczenia farsz wypłynie)

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy i układamy filety skórą do dołu, dorzucamy kilka gałązek rozmarynu i smażymy. Moczymy pod kranem zgnieciony kawałek papieru do pieczenia, rozprostowujemy go i   przykrywamy nim patelnie z kurczakami. Smażymy kilka minut aż piersi będą rumiane, wtedy przekręcamy je na drugą stronę, przykrywamy pergaminem i czekamy aż się zrumienią. Kiedy filety są gotowe, kroimy je w plasterki, polewamy sosem z patelni i wykładamy na talerz.

Kiedy smażymy kurczaka, w między czasie przygotowujemy warzywa. Patelnię lekko skrapiamy oliwą, wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe i zioła. Na średnim ogniu podsmażamy je przez kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy szparagi, odcinamy zdrewniałe części, a pędy wrzucamy na patelnię do pomidorków. Wtedy możemy dorzucić także oliwki. Smażymy je przez 7-9 min, lekko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podajemy do kurczaka. Smacznego!

*Polecam także ENCHILADA Z KURCZAKIEM

kurczak z fetą i suszonymi pomidorami
kurczak z fetą i suszonymi pomidorami
kurczak z fetą i suszonymi pomidorami
kurczak z fetą i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz