Meksykańskie burrito
Meksykańskie burrito

Meksykańskie burrito

Burrito to danie pochodzące z Meksyku, z kuchni Tex-Mex. Jest tradycyjną potrawą Ciudad Juárez w stanie Chihuahua, gdzie znajdziemy je w każdej budce. W odróżnieniu od tacos jest robione z pszennej tortilli, a nie kukurydzianej. Oryginalnie meksykańskie burrito było mniejsze niż współczesne wersje, zazwyczaj tortilla była wypełniona jednym składnikiem mięsem, fasolą lub ryżem. Wersja zawierająca więcej składników zaczęła być popularna w USA, do nadzienia dodaje się tam często: ryż, fasolę, sałatę, mięso, salsę, ser, guacamole czy śmietanę.

Burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza „osiołek”. Trudno określić kiedy powstała potrawa, wiele źródeł podaje czas rewolucji meksykańskiej (1910-1921) oraz pierwszy druk przepisu w języku angielskim w książce „Mexican Cookbook E.Fergusson” z 1934 roku. Jednak w meksykańskich drukach najwcześniejsze wzmianki o niej są nawet z 1898 roku. Oczywiście Meksykanie nadziewali tortille od dawna i brak nazwy „burrito” nie znaczy, że danie nie funkcjonowało.

Poniżej przepis na moją wersję burrito, ciekawe smaki przyprawione ostra nutą. Liczba składników może przerazić, ale na pocieszenie powiem, że jest bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki na 8 porcji burrito: 

  • 8 tortilli
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki oregano
  • 2 płaskie łyżki czerwonej papryki
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół papryczki chilli
  • 1 torebka ryżu
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy

Składniki na sos:

  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml mięsnego wywaru (zamiennie kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie)
  • kilka kropel tabasco
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 wyciśniętej limonki

Zaczynamy od przyprawienia mięsa pieprzem, solą, papryką, oregano, kolendrą i kminkiem. Smażymy je na patelni podlanej odrobiną oliwy, do czasu aż zmieni kolor i odkładamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną papryczkę chilli. Po chwili dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w niewielką kostkę oraz mięso.

Sos przygotowujemy z mięsnego wywaru (może być kostka rosołowa), przecieru pomidorowego, pikantnego ketchupu, łyżki sosu sojowego, soku z limonki oraz kilku kropel tabasco.

Zalewamy nim składniki na patelni i gotujemy aż sos się zredukuje. Kilka minut przed końcem dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. W między czasie gotujemy ryż i dodajemy reszty składników. Kiedy farsz ostygnie nadziewamy nim tortille. Przed podaniem burrito podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Można podawać z guacamole, startym serem, kwaśną śmietaną czy limonką.

Poniżej autorski filmik jak zwijać burrito:

Źródła historii burrito:
http://blogs.ocweekly.com/stickaforkinit/2012/02/history_of_the_burrito.php
http://www.foodtimeline.org/foodmexican.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Burrito
Inspiracją był przepis mojej przyjaciółki Darii, oczywiście przez mnie zmodyfikowany:)

10 comments on “Meksykańskie burrito”

  1. Właśnie zjadłem i musze napisać, że rewelacyjny przepis! Zrobiłem z kurczakiem, bo bardziej mi smakuje ale na tej samej zasadzie. Polecam papryczkę habanero jako chili, ponieważ nie jest wyłącznie ostra jak większość papryczek, ale również mega smaczna. Dobra robota Lady Housewife!

Dodaj komentarz