Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym i sałatką z kaszy pęczak

Polędwiczki w sosie grzybowym i sałatką z kaszy pęczak. Przepyszne danie, zarówno na codzienny obiad jak i na bardziej uroczyste spotkanie z rodzinką. Sos jest bardzo grzybowy, jak to powiedział jeden z gości „czuć w nim zapach i smak lasu”. Nic dodać nic ująć danie to kwintesencja jesieni.

Składniki na 4-5 porcji polędwiczki w sosie grzybowym:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 250 g grzybów (świeżych lub rozmrożonych)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 male ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 3/4 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sałatka z kaszą pęczak:

  • 250-300 g kaszy pęczak
  • 1 mała żółta papryka (opcjonalnie zielona)
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 średnie awokado
  • kiełki do ozdoby

Polędwiczki w sosie grzybowym: Polędwiczki myjemy  i oczyszczamy z zewnętrznych błonek. Kroimy na cienkie plasterki i każdy z nich kroimy jeszcze na pół. Doprawiamy solą i pieprzem. cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy jak najdrobniej.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, podduszamy ją na średnim ogniu przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i dodajemy czosnek oraz mięso. Obsmażamy przez 5 minut, a następnie przekładamy zawartość patelni do miski.

Na patelni znów rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone grzyby (ja dałam rozmrożone) i smażymy przez 3 minuty, aż odparuje woda i lekko się zrumienią. W międzyczasie rozcieramy w moździerzu rozmaryn i tymianek. Doprawiamy nimi grzyby na patelni i wlewamy gorący bulion, dodajemy mięso z cebula i chwilę gotujemy.

Następnie hartujemy śmietanę tj. do kubka ze śmietaną wlewamy łyżkę sosu z patelni i mieszamy, czynność powtarzamy kilkukrotnie (Uwaga, dzięki temu śmietana ma wyższą temperaturę i nie zważy się podczas mieszania z sosem). Kiedy śmietana jest już rozwieszana z kilkoma łyżkami sosu, wlewamy ją na patelnię i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy przez 5 minut az sos trochę zgęstnieje i gotowe.

Sałatka z kaszą pęczak: Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Jako ostatnie kroimy awokado, żeby nie ściemniało wkładamy je do miseczki i przykrywamy sreberkiem. Kaszę gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Po odcedzeniu mieszamy z pozostałymi składnikami.

Propozycja podania: Na talerzu ustawiamy małą obręcz (patrz zdjęcie poniżej) do środka wkładamy sałatkę z kaszą z góry przyciskamy by utrzymała kształt. Po zdjęciu obręczy, na wierz wykładamy kiełki. (Uwaga, jeśli nie macie w domu takiej obręczy można ją zrobić samemu odcinając denko od kubeczka po jogurcie). Na boku układamy polędwiczki wraz z sosem.

*Polecam także POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PESTO I MOZZARELLĄ

Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym

Dodaj komentarz