Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym. Lubię połączenie owoców i mięsa, a sezon na czereśnie w pełni więc postanowiłam spróbować czegoś nowego. „Wygląda i smakuje bosko!” – tak przynajmniej stwierdziły moje koleżanki więc zachęcam do wypróbowania szczególnie jeśli przychodzą goście. Danie jest sycące więc jako dodatek proponuję sałatkę z młodym szpinakiem, pomidorami i kiełkami rzodkiewki. Dobrze komponuje się też z pęczakiem czy białą kaszą gryczaną.

Składniki na zawijane polędwiczki wieprzowe ok. 12 sztuk: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie ok. 600g)
  • 100 g  szynki parmeńskiej
  • 120 g sera camembert pociętego na małe kawałeczki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Składniki na sos czereśniowy:

  • 2,5 szklanki czereśni
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek wiśniówki
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie polędwiczek: Z wierzchu polędwiczek odcinamy białą błonkę., myjemy mięso, a następnie suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzez na plasterki grubości ok. 2,5 cm. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem by powstały cienkie plasterki (ja zwykle przykrywam je torebką foliową i dopiero tukę, dzięki temu w kuchni jest względny porządek). Od wewnętrznej strony doprawiamy je solą i pieprzem. W poprzek plasterka układamy kawałek sera camembert i zawijamy roladkę tak by ser był pośrodku. Następne owijamy całość szynką parmeńską.

Sos czereśniowy: Zaczynamy od wypestkowania czereśni. Kiedy są gotowe przekładamy je do miski razem z sokiem, który puściły podczas pestkowania. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli, ocet balsamiczny, wiśniówkę, sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy.

Smażenie: Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki oliwy. Każdą polędwiczkę smażymy do przyrumienienia ok. 3 minuty z każdej strony. Kiedy będą już odpowiednio wysmażone, wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Następnie dodajemy sos czereśniowy i od zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy polane sosem i czereśniami. Smacznego!

*Polecam także POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM I SAŁATKĄ Z KASZY PĘCZAK

Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie czereśniowym

*Inspiracja: Asia, KS

Dodaj komentarz