Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą
Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą

Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą.

Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą. Świetne danie na rodzinny obiad, jest eleganckie, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Polędwiczki są soczyste i miękkie, a dodatki sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej ciekawe w smaku. Na pewno goście poproszą o przepis.

Składniki na polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą – 6 porcji:

  • 750 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 250 g mozzarelli w kulce
  • kilka łyżeczek pesto
  • masło klarowane
  • pieprz

Sos do polędwiczek opcjonalnie:

  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Nie przejmujcie się, że wydają się dość wąskie, zaraz coś z tym zrobimy. Tłuczkiem rozbijamy polędwiczki na cieńsze kotleciki. Polędwiczki rozkładamy na desce i lekko oprószamy pieprzem od wewnętrznej strony. Na każdym kotleciku rozsmarowujemy pół łyżeczki pesto, kładziemy plasterek mozzarelli i zawijamy w roladkę. Następnie owijamy ją plasterkiem szynki parmeńskiej.

Smażenie: Rozgrzewamy patelnię i dorzucamy klarowane masło. Kiedy się roztopi układamy roladki, jedna obok drugiej i smażymy ok. 2 minut na każdą ze stron. Jeżeli nie za bardzo je roztłukliście, będą potrzebowały ok. 3 minut. Uwaga, ważne by nie smażyć zbyt długo, bo mięso zacznie twardnieć.

Sos: W miedzy czasie do rondelka wlewamy śmietanę i ocet balsamiczny. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Jeśli jest zbyt rzadki, można pogotować dłużej.

Ja podałam polędwiczkę z sosem i sałatką z kuskusem, pomidorami, cukinią i roszponką.

Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą
Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą
Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą
Polędwiczki wieprzowe z pesto i mozzarellą

Przepis zainspirowany: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/roladki_z_poledwicy_wieprzowej/przepis.html

Dodaj komentarz