Udka kurczaka w panierce
Udka kurczaka w panierce

Udka kurczaka w panierce.

Udka kurczaka w panierce, w sumie zwykła sprawa, ale można je przyrządzić w nieco inny sposób. Przypominają trochę danie z fast fooda, ale są znacznie zdrowsze i być może łatwiej przekonamy dzieci do zjedzenia całego obiadu.

Składniki na 6 udek kurczaka w panierce:

  • 6 udek kurczaka
  • 2 czubate łyżki drobnej kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przyprawy cajun
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g bułki tartej (ok. 12 łyżek)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki wody

Jeżeli nie znajdziecie przyprawy cajun w sklepie, możecie przyrządzić ją sami. Jak przygotować przyprawę cajun? Wystarczy wymieszać składniki, podane poniżej.

Składniki na przyprawę cajun:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Udka smarujemy 2 łyżkami oliwy. Mieszamy przyprawę cajun z kaszką kukurydzianą i obtaczamy w nich kurczaka. Pieczemy 20 min i odstawiamy na 15 min do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy, ponieważ będziemy podpiekali udka raz jeszcze.

W miedzy czasie mieszamy 2 łyżki mąki z 4 łyżkami wody. W oddzielnej miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżkę przyprawy cajun oraz bułkę tartą.  Udka obtaczamy najpierw w paście z mąki, a następnie w mieszance z bułką tartą. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w 190°C.

*Polecam także Domowe nuggetsy w płatkach kukurydzianych czyli LFC

Pieczone udka kurczaka
Pieczone udka kurczaka

Dodaj komentarz