Policzki wołowe wolno gotowane
Policzki wołowe wolno gotowane

Policzki wołowe wolno gotowane z kaszą gryczaną i karmelizowaną marchewką zainspirowane wizytą we Florentin.

Policzki wołowe wolno gotowane z kaszą gryczaną i karmelizowaną marchewką. Jakiś czas temu wybraliśmy się z przyjaciółmi do restauracji Florentin w Warszawie przy Smolnej 40. To restauracja, w której przenikają się smaki kuchni bliskiego wschodu i północnej Afryki zderzone z inspiracjami europejskimi i polskimi produktami sezonowymi. Efekt? Kuchnia współczesnego Izraela na dobrym poziomie. Moja opinię o restauracji już wkrótce pojawi się na blogu. A tymczasem do brzegu! Byliśmy, zjedliśmy i 2 dania tak zapadły mi w pamięci, że postanowiłam przygotować ich własną interpretację. Był to stek z dyni piżmowej (ten jeszcze czeka na swoją kolej) oraz policzki wołowe, podane na kaszy bulgur z rodzynkami, zatarem, posypane wiórkami marchewki. Mięso smakowało rewelacyjnie! Długo gotowane, bo aż 8 godzin w wywarze rosołowym i rozpływające się w ustach. Nieskromnie przyznam, ze moja wersja również daje czadu. Policzki zrobiły furorę na obiedzie rodzinnym. Dlatego jeśli jeszcze nie wiecie co zrobić na świąteczny obiad, wypróbujcie ten przepis.

Składniki na 6-7 porcji:

  • 2 kg policzków wołowych (w Warszawie dostaniecie je w Marko, pod Halą Mirowską)
  • 500 ml czerwonego wina
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1,5 łyżki tymianku
  • 1 łyżka roztartego rozmarynu
  • 1 łyżka sproszkowanej, ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju

Karmelizowane marchewki:

  • 4 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Dodatki: Kasza gryczana, 100 g sera feta (pokrojonego w kostkę)

Policzki wołowe: Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błon. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy mięso z obu stron. A następnie przekładamy do dużego garnka. Cebule i czosnek kroimy w pół-księżyce. Również przesmażamy na patelni przez kilka minut i dodajemy do garnka z mięsem.

W osobnym garnku lub patelni podgrzewamy wino oraz bulion. Kiedy zaczną się gotować zalewamy mięso ok. 5 cm nad jego poziom. Jeżeli policzki nie są przykryte, brakujące centymetry uzupełniamy wodą. Dorzucamy do garnka liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy całość i przykrywamy garnek pokrywką (można troszeczkę uchylić). Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez ok. 2,5 godziny. (na 9 stopni gotowania w mojej kuchence gotowałam na 3)

Marchewkę, pietruszkę i selera koimy na talarki, a następnie po upływie 2,5 godziny dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy ostrą papryką, solą, pieprzem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem i rozmarynem. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kolejne 1- 1,5 godziny. Uwaga, jeżeli chcecie przygotować je dzień wcześniej, to wtedy  wystarczy godzina, bo będziecie je później podgrzewać. Policzki powinny być mięciutkie, rozpływające się w ustach.

Karmelizowane marchewki: 30 minut przed przed końcem gotowania policzków nagrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy marchewki i kroimy w słupki. Czosnek kroimy na plasterki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki: kmin, zioła prowansalskie, oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz. Dodajemy marchewki oraz czosnek i obtaczamy w marynacie. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 25-30 minut w 180°C. (grzanie góra-dół)

Dodatki: 20 minut przed końcem gotowania policzków wstawiamy kaszę.

Podanie: Na środku talerza kolejno układamy: ugotowaną kaszę pęczak, na nią kładziemy policzki wołowe i polewamy łyżką wywaru, w którym gotowaliśmy mięso. Wierzch dekorujemy karmelizowaną marchewką i serem feta.

*Jeżeli szukacie czegoś bardziej egzotycznego, to polecam przepis na: Soczysta pierś z kaczki z ziemniakami wasabi oraz sałatką z mango i awokado

Karmelizowane marchewki
Policzki wołowe wolno gotowane
Policzki wołowe wolno gotowane
Policzki wołowe wolno gotowane
Policzki wołowe wolno gotowane
Policzki wołowe wolno gotowane

Dodaj komentarz