Quiche z burakami i kozim serem
Quiche z burakami i kozim serem

Quiche z burakami i kozim serem.

Quiche z burakami i kozim serem. Zacznijmy od tego czym różni się tarta od quiche? Quiche to rodzaj tarty, w której używamy masy jajeczno-śmietanowej.  Uwielbiam kozi ser, a kiedy moja przyjaciółka przywiozła mi kawałek z Chorwacji od razu wiedziałam, że musi to być quiche. Pozostawał więc wybór dodatków, co pasuje do koziego sera? – mi przyszły do głowy buraki i czerwona cebulka.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 ugotowane i ostudzone buraki
  • 220 g twardszego koziego sera
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania rukolą

Ciasto kruche: Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zimne masło, pokrojone w kostkę wrzucamy do miksera (końcówka do ciasta kruchego) lub malaksera dodajemy resztę składników i wyrabiamy do czasu aż składniki się połączą. Podobnie postępujemy jeśli zagniatamy ciasto ręcznie. W obu wypadkach ważne jest by wyrabiać ciasto jak najkrócej, ponieważ zbyt długie wyrabianie może sprawić, że ciasto będzie twarde. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na 1-2 h.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 3 mm, powinno być trochę większe niż wymiar formy, wtedy łatwiej będzie nam ją wykleić. Dla ułatwienia ciasto można przenieść na wałku. Wyłożoną ciastem formę wkładamy ponownie do lodówki na 1-2h. Przed wyjęciem ciasta nagrzewamy piekarnik do 190°C (ustawienie góra-dół). Uwaga! Generalnie ciasto kruche musi być bardzo dobrze schłodzone i od razu wstawione do odpowiednio nagrzanego piekarnika, dzięki temu unikniemy ześlizgiwania się brzegów ciasta z formy.

Kiedy piekarnik ma już odpowiednią temperaturę, wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy spód widelcem. Formę przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na dno kładziemy obciążenie np. fasolę, ryż. Dzięki temu ciasto nie będzie się wybrzuszało w trakcie pieczenia. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 min. Następnie usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10-13 min, po tym czasie wyjmujmy z piekarnika.

Farsz: W  międzyczasie zaczynamy robić farsz. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie krótko ubijamy. Dodajemy śmietanę, masło i pokruszony kozi ser. Na koniec dolewamy ocet, brązowy cukier i odstawiamy na bok. Buraki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka, część układamy na spodzie tarty, następnie zalewamy to masą jajeczno-śmietanową.

Na wierzch układamy pozostałe buraki i cebulkę. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (tu piekłam na termoobiegu) i pieczemy prze kolejne 20-25 min aż masa się zetnie. Quiche z burakami i kozim serem ozdabiamy ruccola i gotowe, smacznego!

quiche z burakami i kozim
quiche z burakami i kozim

2 comments on “Quiche z burakami i kozim serem”

Dodaj komentarz