Warsztaty kulinarne Barilla Radek Świątkowski
Warsztaty kulinarne Barilla Radek Świątkowski

6 lutego miałam przyjemność uczestniczyć w warszatach firmy Barilla. To włoska marka, która jak się okazało jest numerem 1 w sprzedaży makaronów na świecie. Produkuje makarony bardzo wysokiej jakości z pszenicy durum.

Wspólne gotowanie prowadził mistrz kuchni włoskiej Marco Ghia, przyrządzaliśmy 2 tradycyjne włoskie potrawy: Bavette ze świeżym Pesto Genovese z ziemniaczkami i fasolką szparagową (przepis zamieszczam poniżej – pasta al pesto) oraz makaron z policzkami wołowymi Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale.

Poza gotowaniem mieliśmy okazję spróbować kuchni mistrza i otrzymać kilka porad kulinarnych: Marco powiedział, że Włosi nie wlewają oliwy do gotowania makaronu, żeby zapobiec sklejaniu. Chyba, że chodzi o makaron świeży lub taki, który ma być dodany do sałatki. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, zagotowujemy, a później solimy, dzięki temu będzie szybciej gotowy. Powinniśmy go gotować 1-2 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu. Na każde 100 g suchego makaronu przygotowujemy litr wody.  Co ciekawe makaron al dente jest mniej tuczący niż ten bardziej ugotowany, ponieważ zawiera mniej skrobi.

Hm..cóż za miła informacja 🙂

Lady housewife na warsztatach Barilla - fot. Radek Świątkowski
Lady housewife na warsztatach Barilla – fot. Radek Świątkowski

Czy wiecie, że statystyczny Włoch zjada aż 28 kg makaronu rocznie, a Polacy zaledwie 5?

Spaghetti z pesto - fotografia Radek Świątkowski
Spaghetti z pesto (Bavette z pesto) – fotografia Radek Świątkowski

Przepis na domowe pesto:

  • 75 g orzeszków piniowych
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 350 g liści bazylii
  • 100 g parmezanu
  • 300/350 ml delikatnej oliwy z oliwek

Najpierw ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy podprażone orzeszki pini (Marco powiedział, że nieprażone są szkodliwe!) i nadal ucierając dodajemy troszkę oliwy oraz listki bazylii. Jeżeli używamy blendera, najlepiej miksować przez chwilę, a później otworzyć wieko, żeby bazylia mogła pooddychać – czynność powtórzyć kilkakrotnie. Miksujemy na średnich obrotach, dzięki tym wszystkim zabiegom pesto nie będzie miało gorzkiego posmaku. Kontynuujemy ucieranie, dodając stopniowo resztę oliwy, na końcu dorzucamy starty ser. Podczas nakładania do słoika zostawiamy miejsce na górze na warstwę oliwy, dzięki temu przedłużamy żywotność pesto. Po każdym użyciu wierzch znów przykrywamy warstwą oliwy oraz czyścimy wewnętrzne ścianki z resztek. Pesto należy trzymać w lodówce.

Składniki Pasta al Pesto:

  • 400 g makaronu Barilla Bavette (może być też spaghetti)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 ziemniaczki
  • 1 słoik pesto

Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę, z fasolki odcinamy końcówki. W tym czasie zagotowujemy wodę w 2 garnkach. Kiedy zacznie wrzeć solimy, do jednego wkładamy makaron (gotujemy według przepisu na opakowaniu), a do drugiego warzywa, gotujemy ok. 5 minut aż będą al dente;). Do wystudzonej fasolki i ziemniaków dodajemy pesto, makaron oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Opcjonalnie możemy posypać startym parmezanem. Smacznego!

*Receptury Marco Ghia dla Barilla

1 comment on “Warsztaty kulinarne z firmą Barilla oraz przepis na pasta al pesto (spaghetti z pesto)”

Dodaj komentarz