Wegetariańskie curry
Wegetariańskie curry

Wegetariańskie curry czyli warzywa Jalfrezi.

Wegetariańskie curry. Dyni ciąg dalszy, tym razem pyszne warzywa Jalfrezi. Mimo, że jestem zatwardziałym mięsożercą chociaż raz na tydzień staram się przyrządzić coś wegetariańskiego. A do curry długo nie trzeba mnie namawiać. To jest bardzo aromatyczne, przenika się tu wiele smaków, średnio ostre, nawet teściowa je zjadła, a zwykle preferuje łagodne smaki. Jeśli chcecie dodać więcej pikanterii można użyć więcej papryczek chilli, ale na początek radzę spróbować w takiej formie, zawsze można dołożyć.

Składniki na wegetariańskie curry 8 porcji:

  • 1 cebula
  • 1 duża papryka
  • 1 mały kalafior
  • 1 kg dyni
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 400 g cieciorki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g passaty pomidorowej (może być przecier)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • listki kolendry do przybrania
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • baza do curry (przepis poniżej)

Sos Jalfrezi jako baza do curry:

  • 4 ząbki czosnku
  • świeży imbir 4 cm
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki garam-masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • papryczka chilli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kminu
  • 3/4 pęczka kolendry
  • sól, pieprz

Baza do curry: Zaczynamy od pokrojenia imbiru, czosnku oraz papryczki chilli na plasterki. Do dużego garnka wrzucamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone składniki przez ok. 1-2 minuty. Pod sam koniec dodajemy nasiona kolendry. Zdejmujemy garnek z ognia, a zawartość wkładamy do blendera, dorzucamy resztę składników sosu Jalfrezi i blendujemy na gładką masę i odstawiamy na chwilę na bok.

Wegetariańskie curry: Zaczynamy od przygotowania składników. Cebulę kroimy w piórka (półksiężyce), a paprykę, dynię i pomidory w dużą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, większe można przekroić. Ciecierzycę odcedzamy na sitku.

Garnek, w którym przygotowywaliśmy bazę do curry wykorzystamy ponownie. Stawiamy go na średnim ogniu, wlewamy olej, dodajemy pozostałą łyżkę masła i cebulę, dusimy przez ok. 4 minuty. Następnie wrzucamy do garnka dynię, paprykę, ciecierzycę, kalafiora oraz wcześniej przygotowaną bazę do curry. Całość mieszamy, dolewamy ocet balsamiczny i dodajemy pomidory, zarówno świeże, te z puszki jak i passatę (przecier). Puszkę po pomidorach napełniamy wodą i wlewamy do garnka i znów mieszamy. Kiedy curry się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok 40 minut. Uwaga, jeśli danie będzie zbyt rzadkie, można zdjąć pokrywkę po 30 minutach, jeśli zbyt gęste dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.

Podawanie: Wegetariańskie curry możemy podać z chlebkiem naan lub ryżem. Danie dekorujemy pozostałymi listkami kolendry, opcjonalnie można dodać też łyżką jogurtu naturalnego (to złagodzi smak curry, jeśli jest zbyt ostre)

*Polecam także ŻÓŁTE CURRY Z INDYKIEM, DYNIĄ I CIECIORKĄ.

Wegetariańskie curry
Wegetariańskie curry
Wegetariańskie curry
Wegetariańskie curry

 

Dodaj komentarz