Gnocchi z dyni (kopytka z dyni)
Gnocchi z dyni (kopytka z dyni)

Gnocchi z dyni (kopytka z dyni).

Gnocchi z dyni czyli kluseczki, które z powodzeniem zastąpią nasze ziemniaczane kopytka. Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. W zależności od regionu przyrządza się różne wersje klusek m.in z ziemniaków, warzywnego puree czy sera.

Składniki na 6 porcji:

  • 600 g musu z dyni (tuta przepis na ekspresowe puree z dyni)
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Stolnicę podsypujemy łyżką mąki, wykładamy ciasto i zagniatamy przez ok. 4-5 minut. Całość dzielimy na 6 części i z każdej formujemy wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie kroimy je na kawałki ok. 1,5 cm.
Przekładamy je na papier do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką, żeby nie wyschły podczas gdy będziemy robić kolejne partie klusek.

W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w szerokim garnku. Kiedy będzie wrzała partiami wrzucamy dyniowe kluseczki. Gotujemy na większym ogniu, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez kilkanaście sekund. Następnie wyławiamy kluski łyżką cedzakową i odkładamy do miski. Całość powtarzamy z kolejnymi partiami klusek.

Dyniowe gnocchi smakują wybornie z grzybowym sosem, ale można je podawać także z sosem pomidorowym czy pesto. Świetnie smakują do gulaszu, ale również jako osobne danie polane masełkiem ze świeżą szałwią i solą morską. Ja przygotowałam wersję z potrawką z grzybami, rozmarynem i tymiankiem. Przepis na kurczaka z dynia i grzybami.

Gnocchi dyniowe
Gnocchi dyniowe
Gnocchi z dyni (kopytka z dyni)
Gnocchi z dyni (kopytka z dyni)

Dodaj komentarz