
Indyjskie curry z kurczakiem – Tikka Masala
Indyjskie curry z kurczakiem – Tikka Masala. Aromatyczne curry, przepis zaczerpnęłam z „Każdy może gotować” Jamie Oliver. Ostre, ale nie palace,w sam raz na zimowe popołudnie. jest naprawdę proste i szybkie, dlatego nie przerażajcie się liczbą składników 🙂 W Indiach podawane z papadam, chapati, naanami lub ryżem. Dla wielbicieli łagodniejszych smaków radzę podawać z jogurtem naturalnym. Uwaga, Hindusi jedzą takie potrawy rękoma, a konkretniej prawa ręką, bo lewa jest nieczysta.
Baza sos curry tikka masala:
2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki przyprawy masala, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, kilka gałązek świeżej kolendry lub 2 łyżeczki sproszkowanej. Przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczka nasion kolendry
Składniki 4-6 porcji indyjskiego curry:
- 4 filety z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1 świeża czerwona papryczka chilli (można zastąpić 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli)
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (zamiennie z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru)
- mały pęczek świeżej kolendry
- olej rzepakowy
- 1-2 łyżki masła
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- sos curry domowej roboty (przepis poniżej)
- *opcjonalnie: jogurt naturalny
Przygotowanie sosu curry: Na patelni prażymy przyprawy na średnim ogniu. Kilka minut aż zaczną aromatycznie pachnieć. Wrzucamy je blendera i rozdrabniamy. Dodajemy obrany czosnek i resztę przypraw, wszystko razem miksujemy na gładki sos.
Przygotowanie dania: Kroimy kurczaka na 2 cm paski. Obieramy cebulę i kroimy w cienkie paski. Siekamy na drobno papryczkę chilli. Obieramy imbir i kroimy na cienkie plasterki, siekamy cześć kolendry. Resztę listków odkładamy do dekoracji.
Stawimy na średnim ogniu dużą patelnię, wlewamy sporo oleju, dodajemy masło i podgrzewamy. (Hindusi często przyrządzają przyprawy na mieszance oleju i masła). Dodajemy cebulę, chilli, imbir, posiekana kolendrę i smażymy 10 minut aż będzie miała złotawo-brązowy kolor. Dodajemy mięso i przygotowany wcześniej sos curry. Trzeba to dobrze wymieszać, żeby wszystkie składniki były pokryte sosem.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Jedną z pustych puszek napełniamy do połowy i dolewamy do sosu. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 min (u mnie trwało to trochę dłużej, aż do zgęstnienia sosu). Jeżeli curry będzie zbyt gęste, dolewamy trochę więcej wody. Sam sos jest ostry, ale serwowany z ryżem tworzy poezję smaków. Wierzch dekorujemy kolendrą, opcjonalnie jogurtem i gotowe. Smacznego!
*Polecam także przepis na Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką.



smakuje podobnie jak do tego, które miałam okazję smakować podczas podróży w Azji!!! polecam!
Bardzo dziekuję!
Tylko pozazdrościć:) piękne zdjęcia:) danie też na pewno aromatyczne i pyszne:)
Akurat swoje przywiozłam z Indii, ale takie przyprawy najłatwiej można znaleźć w galeriach handlowych np. w Kuchnie Świata, w CH Urysnów w Warszawie jest bardzo dobrze zaopatrzone stoisko. Sklepy z przyprawami są też większych halach targowych np. w Warszwie kiedyś była budka pod halą marymoncką. Polecam także sklepy internetowe, tam jest większy wybór i dużo atrakcyjniejsze ceny:
http://www.masala.com.pl/p925,garam-masala-100g.html
http://www.habibi.pl/pl/
Postaram się wrzucić przepis na Naany (zgadza się:) ale musze go jeszcze trochę pozmieniać, bo nie były tak idealne jak w Indiach. Jak tylko ustalę właściwie proporcje dodam przepis.
gdzie najlepiej zaopatrzyć się w przyprawy? są ogólno dostępne w kazdym sklepie (np masala)?
czy wrzucisz również przepis na placki indyjskie (naan jesli sie nie myle)?