Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki

Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki

Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki. Uwielbiam bób, dlatego jak tylko pojawia się na straganach od razu jest też w naszej kuchni. Na początku zajadam ugotowany bób jako przekąskę, a kiedy już nasycę pierwsze pragnienie dodaję go do sałatek, kasz albo past. Pychotaaa!!!

Składniki na 4 porcje kaszotta:

  • 600 g bobu
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 dymki oraz szczypiorek
  • garść szpinaku
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • pół pęczka natki pietruszki
  • niecałe 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Gotowanie bobu: Bób myjemy i wrzucamy do wrzątku. Solimy i gotujmy przez 10-12 minut, ma być lekko chrupiący. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie obieramy ze skórek.

Przygotowanie warzyw: Białą część dymki siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę siekamy. Rzodkiewki kroimy na średniej grubości talarki.

Kaszotto: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy rzodkiewki i podsmażamy przez 4 minuty. Przekładamy je do miski i na chwilę odstawiamy.

Na patelnię znów wlewamy oliwę i przesmażamy białą część dymki przez 2 minuty. Następnie dodajemy kaszę pęczak i smażymy kolejną minutę, ciągle mieszając. Dolewamy wino i gotujemy przez 2 minuty.

W miedzy czasie w oddzielnym garnuszku doprowadzamy bulion do wrzenia. Gorący bulion wlewamy na patelnię do kaszy i wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy całość się zagotuje przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 25-30 minut. (aż kasza będzie miękka). Od czasu do czasu mieszamy.

Na koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ugotowany bób, rzodkiewki, szpinak oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

*Polecam także KASZOTTO Z BURAKAMI, INDYKIEM I SZPINAKIEM

Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki
Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki

1 comment on “Kaszotto z bobem, rzodkiewką i natką pietruszki”

Dodaj komentarz