Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową

Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową

Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową. Znacie te dni, kiedy nie macie chęci na gotowanie, ale i tak musicie coś wyczarować? Trochę dużo składników, ale za to sezonowo i zdrowo. Idealne na lunch do pracy czy lekką kolację.

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 ząbki czosnku
  • mały kalafior ok. 550 g bez głąba
  • 210 g zielonej fasolki szparagowej
  • 310 g kurek
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 dymka (biała i zielona część)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść rukoli
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie warzyw: Białą część dymki siekamy w drobną kostkę. Czosnek też siekamy. Kalafiora obieramy, wycinamy głąba i dzielimy na różyczki. Odcinamy końcówki z fasolki szparagowej.

Czyszczenie kurek: Kurki kilkakrotnie płuczemy na sitku lub jeśli chcemy być bardzo dokładni zalewamy na 1,5 minuty wrzątkiem. Cały piasek opadnie na dno, a my mamy czyste kurki. (Uwaga, jeśli wybierzecie drugą metodę, trzeba je później chwilę krócej smażyć)

Smażenie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy dymkę, następnie dodajemy czosnek i indyka. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy przez kilka minut aż mięso zmieni kolor. Całość przekładamy do miski i odkładamy na chwilę na bok.

Na patelnię wlewamy pół łyżki oleju, wrzucamy kurki, doprawiamy pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. (Uwaga, kurki solimy dopiero po usmażeniu, nigdy w trakcie). Przekładamy je do miski z indykiem i dymką.

Gotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kaszę pęczak i smażymy przez 2 minuty. Zalewamy winem, dodajemy sos sojowy, kurkumę i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy gorący bulion, A po 10 minutach dorzucamy kalafiora. Po kolejnych 10 minutach dodajemy fasolkę szparagową oraz wcześniej usmażone mięso i kurki. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut. Na koniec posypujemy całość rukolą i posiekaną natką pietruszki.

*Polecam także: KASZOTTO Z BOBEM, RZODKIEWKĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową

1 comment on “Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz