Łosoś ze szparagami w cieście filo
Łosoś ze szparagami w cieście filo

Łosoś ze szparagami w cieście filo

Łosoś ze szparagami w cieście filo, przełożony mozarellą, zalany sosem koperkowym i jajkami. Pychota! Mimo, że bezmięsne obiady nie umkną uwadze męża, to ta zapiekanka szparagowa zebrała od niego same pochwały! A jaki był dumny jak koledzy w pracy mówili, że wygląda super.

Składniki na zapiekankę ok. 5 porcji:

  • pęczek szparagów (u mnie białe, ale mogą być też zielone)
  • 7 jajek
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 125 g mozarelli (1 kulka)
  • 50 g miękkieo masła
  • 250 g ciasta filo
  • oliwa

Gotowanie szparagów: Zagotoujemy wodę w wysokim garnku. Szparagi obieramy i pozbawiamy twardych końcówek ok. 2 cm. Wkładamy do wrzątku pionowo i gotujemy minutę. Wyciągamy szparagi z wody i zalewamy zimną wodą.

Masa jajeczna: Miękkie masło, koperek blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i wszystko mieszamy,

Składanie: Natłuszczamy formę oliwą (ja piekłam w ceramicznej). Układamy na dnie ciasto filo, tak by jak najmniej na siebie nachodziło. Boki  mają wystawać poza formę, żeby poźniej przykryć nimi zapiekankę. (wykorzystałam 3 płaty). Ciasto smarujemy lekko oliwą, równiez boki. Układamy składniki w kolejności: łosoś, połowa mozzarelli, szparagi, mozarella i znów szparagi. Całość zalewamy masą jajeczną i przykrywamy bokami ciasta filo.

Pieczenie: Pieczemy na dolnej półce piekarnika w 170°C (ustawienie góra-dół) przez ok. 50 minut.

Przed podaniem możemy posypać wierzch resztą koperku.

*Polecam także PIECZONY ŁOSOŚ NA PUREE Z GROSZKU Z SOSEM CHRZANOWYM

Łosoś ze szparagami w cieście filo
Łosoś ze szparagami w cieście filo
Łosoś ze szparagami w cieście filo
Łosoś ze szparagami w cieście filo

Dodaj komentarz