Makaron z łososiem i szparagami
Makaron z łososiem i szparagami

Makaron z łososiem i szparagami

Makaron z łososiem i szparagami czyli sezon na szparagowe siki rozpoczęty 🙂 Szparagowy okres nie trwa długo więc w sobotę znów kieruję na bazarek i zamierzam przyrządzić coś pysznego. A dziś rewelacyjne połączenie smaków, sezonowe warzywa grillowany łosoś i delikatny azjatycki sos. Świetne danie na niedzielny obiadek z rodzinką.

Składniki ma makaron z łososiem i szparagami: 

  • 300-350 g łososia
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 białe dymki ze szczypiorkiem
  • duża garść szpinaku
  • 1 łyżka sezamu
  • ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego

Sos i marynata czyli 2 w 1:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki tartego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta wasabi
  • pieprz

Sos i marynata: Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.

Makaron z łososiem i szparagami: Łososia myjemy w zimnej wodzie i suszymy papierowym ręcznikiem. Wkładamy go do żaroodpornego naczynia i smarujemy marynatą (najlepiej użyć do tego pędzelka, jeśli nie macie można polewać łyżeczką). Uwaga, reszta marynaty będzie nam potrzebna jako sos do dania! Odstawiamy zamarynowanego łososia na 30 minut.

Szparagi myjemy i odłamujemy dolne, zdrewniałe części. Jak to zrobić? Wystarczy zgiąć szparaga w dolnej części, sam złamie się w odpowiednim miejscu. Do naczynia z łososiem wkładamy szparagi. Kroimy dymkę i czosnek w plasterki i dokładamy do reszty składników.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 17-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy. Zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez kilka minut. Odcedzamy do miski. Siekamy także szczypiorek, którym udekorujemy danie.

Kiedy łosoś jest już upieczony zdejmujemy skórkę oraz szarobrązową część pod skórką. Rybę rozdzielamy widelcem na kawałki. Szparagi kroimy na mniejsze części. Wszystko dodajemy do miski z makaronem. Dokładamy umyte liście szpinaku, posiekany szczypiorek, ziarna sezamu i sos. Całość mieszamy i od razu podajemy.

*Polecam także KURCZAK Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI – JAMIEGO OLIVERA

Makaron z łososiem i szparagami
Makaron z łososiem i szparagami
Makaron z łososiem i szparagami
Makaron z łososiem i szparagami

3 comments on “Makaron z łososiem i szparagami w azjatyckiej marynacie”

Dodaj komentarz