Koktajle owocowe z blendera
Koktajle owocowe z blendera

Koktajle owocowe z blendera: truskawki vs owoce leśne

Koktajle owocowe z blendera: truskawki vs owoce leśne. Dziś deserowo-koktajlowo czyli kolejna porcja smoothie. Tym razem wybór jest trudny: rozwaga kontra rozpusta. Hm.. muszę przyznać, że w weekend zaliczyłam oba 😈😍😋

Koktajl z jagód i jeżyn
Koktajl z owoców leśnych

KOKTAJL Z OWOCÓW LEŚNYCH

Dzięki zwartości silnych przeciwutleniaczy (antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe) ten koktajl może stanowić element diety antynowotworowej. Jest bogaty w selen, cynk, miedź, mangan, fosfor, potas, żelazo oraz witaminy C, A, B, E, K, PP. Przyśpiesza przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi, a za sprawa błonnika ogranicza także wchłanianie niezdrowych tłuszczów. Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

Składniki na koktajl z owoców leśnych (2 porcje):

  • 250 g owoców leśnych (w sezonie świeżych, poza sezonem używam mrożonych (jagody, jeżyny, mogą też być maliny)
  • 150 ml mleka (można dodać też jogurt naturalny)
  • 1/2 łyżki miodu
  • *opcjonalnie kulka lodów na wierzch

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy. W razie ochoty na cukier dekorujemy gałką lodów. Pychota!

Koktajl z truskawek i mango
Koktajl z truskawek i mango

KOKTAJL Z TRUSKAWEK I MANGO

Czy wiedzieliście, że truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe? Koktajl jest także bogaty w witaminy B1, B2, B3, B6, A, E witaminę PP, która wspomaga utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Ma właściwości oczyszczające, reguluje pracę jelit i przyśpiesza przemianę materii, a w dodatku jest nisko-kaloryczny więc szczególnie polecam go osobom na diecie.

Składniki na koktajl z truskawek i mango (2 porcje):

  • 1/2 dojrzałego mango
  • 250 g truskawek
  • 200 ml świeżego soku z pomarańczy lub wody mineralnej

Jeżeli nie dodajemy wody, to zaczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy.

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Miksujemy blenderem razem z 50 ml wody/soku z pomarańczy. Przelewamy do szklanek i płuczemy kielich blendera.

Mango obieramy, obkrajmy od pestki i miksujemy w blenderze razem z resztą soku. Puree z mango przelewamy na mus truskawkowy.

Więcej pomysłów na koktajle znajdziecie tu: Smoothie

1 comment on “Koktajle owocowe z blendera: truskawki vs owoce leśne”

Dodaj komentarz