bułki hamburgerowe
Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Dzięki dodatkowi uniwersalnej mąki pszennej są miękkie i prawie tak lekkie jak te z McDonald’s. Ale te domowej roboty są zdecydowanie zdrowsze. Generalnie w myśl zasady „wiem, co jem” przy niedużym wkładzie pracy możemy cieszyć się smakiem domowych burgerów. (kliknij po przepis na domowe hamburgery).

Składniki na 10 bułeczek hamburgerowych: 

  • 250 ml letniego mleka (ważne, nie z lodówki)
  • 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży ok. 4 g (Instant)

Dodatkowo do posmarowania bułek:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania

W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ja zwykle do wyrabiania ciasta drożdżowego używam końcówki z hakiem, ale wiele osób woli robić to ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i znów ugniatamy. Wyrobione ciasto  formujemy w kulę (ciasto powinno się lekko lepić do palców) Wkładamy je do  miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Do czasu aż podwoi swoją objętość.

Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy nasze ciasto na burgery wyrosło, dzielimy je na 10 części, każdą z nich ugniatamy przez kilka minut, żeby zrobiła się miękka i można było uformować ładny kształt. Nie przejmujcie się jeśli bułeczki wydadzą Wam się małe, one jeszcze urosną. Ukształtowane bułeczki lekko spłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Przykrywamy ręcznikami papierowymi na kolejne 45 minut do czasu aż urosną.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 195°C (piekłam je z termoobiegiem). W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, roztrzepujemy żółtko z łyżką mleka i smarujemy nim bułeczki z wierzchu. Posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12 minut aż będą rumiane. Czy Wy też uwielbiacie zapach pieczonych bułeczek o poranku?

Bułki hamburgerowe
Bułki hamburgerowe

 

bułki do hamburgerów
bułki do hamburgerów

Źródło: Przepisy Marthy Stewart.

3 comments on “Bułki hamburgerowe”

    • Jeśli zastąpimy mąkę pszenną – chlebową lub żytnią, to pieczywo będzie cięższe i bardziej zbite, wtedy trzeba byłoby dodać np. więcej wody. Niestety takich jeszcze nie próbowałam więc ciężko mi podać dokładne proporcje.

Dodaj komentarz