Domowy chleb na zakwasie i drożdżach
Domowy chleb na zakwasie i drożdżach

Domowy chleb na zakwasie i drożdżach

Domowy chleb na zakwasie i drożdżach. Półki w supermarketach czy mniejszych piekarniach aż uginają się od pachnącego i smacznego pieczywa. Kto w dzisiejszych czasach piekłby chleb? Okazuje się, że domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. Coraz więcej moich znajomych zaraziło się tą modą i przekazuje sobie zakwas z rąk do rąk. Jako, że uwielbiam pieczywo i nikt mnie nie odwiedzie od chrupiącej skórki świeżego chleba. Również zapragnęłam domowego pieczywa. To dobry przepis dla tych, którzy dopiero wyhodowali swój zakwas i jeszcze nie jest on taki mocny. Dzięki drożdżom mamy pewność, że unikniemy wpadki przy chlebie na młodym zakwasie.

Składniki na domowy chleb na zakwasie:

  • 350 g mąki żytniej
  • 120-130 g mąki pszennej chlebowej
  • 350ml wody
  • 100 g żytniego zakwasu
  • 1 opakownie suszonych drożdży (7g)
  • 1 łyżka otrąb
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1-2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • masło i otręby do wysmarowania formy

Mieszamy obie mąki, wodę i drożdże. Dodajemy otręby, siemię lniane, kminek, sól, na koniec dodajemy zakwas. Wyrabiamy ciasto ok 10 min, można zrobić to łyżką lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2-3godziny. Ciasto może być dość rzadkie, ale nie trzeba się tym martwić. Moje wyszło dość gęste, ale to dlatego, że zakwas też był bardzo treściwy. Keksówkę czyli wąską, prostokatną foremkę smarujemy masłem i posypujemy otrębami. Na tak przygotowaną bazę wylewamy ciasto do 2/3 wysokości i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 2h.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 220°C, na dolnej półce piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą, ja nalałam wodę do głebszej blaszki. Dzięki temu skórka staje się bardziej chrupiąca. Pieczemy 10 min, następnie obniżamy temperaturę do 190-200°C i dopiekamy kolejne 30 min. Sprawdzamy czy spód wydaje głuchy odgłos – wtedy mamy pewność, że jest dopieczony. Studzimy oczywiście na kratce i domowy chleb na zakwasie gotowy 🙂 Smacznego!

*Polecam także przepis na Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką

**Inspiracją był przepis z książki „Domowy chleb, bułki i bułeczki” A. Wrońska

2 comments on “Domowy chleb na zakwasie i drożdżach”

Dodaj komentarz