Prosty chleb na drożdżach
Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach.

Prosty chleb na drożdżach. Jest mięciutki, ma chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość. W sam raz dla początkujących w kuchni. Receptura pochodzi z „The big book of bread” A.Sheasby.

Składniki na prosty chleb na drożdżach:

  • 700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

Mieszamy masło, sól, mąkę, drożdże i cukier. Dodajemy ciepłe mleko oraz wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy (ja użyłam miksera, końcówka do ciasta kruchego, ale oczywiście można to zrobić ręcznie). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Następnie uderzamy ciastem o blat, ponownie wyrabiamy i formujemy bochenek. Wykładamy go na posypaną mąką blachę, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Na koniec nacinamy chleb nożem i oprószamy mąką. Pieczemy w rozgrzanym do 220ºC piekarniku przez ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy przez 25 minut.

By sprawdzić czy jest upieczony trzeba uderzyć w spód dłonią, jeżeli wydaje głuchy odgłos można go wyjąć. Najlepiej studzić chleb na drożdżach na kartce (bez blaszki), dzięki temu spód pozostanie chrupiący.

*Polecam także przepis na Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką

3 comments on “Prosty chleb na drożdżach”

  1. You actually make it appear so easy with your presentation but I find
    this matter to be actually one thing that I believe
    I might by no means understand. It seems too complicated and very large for me.
    I’m taking a look forward in your subsequent put up, I’ll try to get the hold
    of it!

Dodaj komentarz