Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką
Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką

Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką.

Prosty domowy chleb z chrupiącą skórką. Smakuje jak z najlepszej piekarni, wymaga jedynie czasu i naprawdę minimalnego wkładu pracy. Jest tak prosty, że nawet początkujący piekarz nie będzie miał z nim problemu. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek po prostu rewelacja!

Składniki  na 1 domowy chleb lub 2 miseczki na żurek*:

  • 400 g mąki chlebowej (opcjonalnie można zastąpić pszenną lub orkiszową)
  • 1 łyżeczka soli
  •  1 łyżeczka cukru
  •  3/4 łyżeczki suchych drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych drożdży)
  •  300 g chłodnej wody

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski, dodajemy cukier, sól oraz suche drożdże. (Jeśli używamy świeżych najpierw rozrabiamy je z wodą) . Następnie wlewamy wodę i mieszamy całość przez 30 sekund (można ręcznie lub łyżką). Ciasto będzie klejące, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 12h (najlepiej zrobić to na noc).

Po wyrośnięciu obsypujemy dłonie i blat mąką, a następnie zawijamy boki ciasta do środka tak by powstała kula. Kładziemy ją na obsypaną mąką czystą ściereczkę – łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto wystającymi rogami ściereczki, wkładamy do większej miski by kula rosła utrzymując kształt. Zostawiamy na 1-2 godziny do podwojenia objętości.

30 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240°C. Ustawiamy kratkę w dolnej części piekarnika i wstawiamy do środka przykryty żaroodporny garnek (możemy go zastąpić brytfanką przykrytą folią aluminiową). Po pół godzinie wyjmujemy gorący garnek z piekarnika i wkładamy do niego ciasto – tym razem łączeniem do góry*. Przykrywamy go  i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 15-20 min aż będzie rumiany. Gdy chlebek jest gotowy wyjmujemy go z piekarnika, a po kilku minutach z garnka. Odkładamy na kratkę do wystudzenia, kroimy dopiero po 1 godzinie.

* Jeżeli chlebek chcemy użyć jako miskę do podania żurka dzielimy porcję na dwie części. Pieczemy go  też trochę krócej 25 min z przykryciem, a następnie 15 min bez przykrywki. Studzimy przez około 1h, a następnie odcinamy piętkę i wyjmujemy miąższ. Przy skórce zostawiamy ok. 2 cm, żeby chlebek miał warstwę ochronną przed przeciekaniem. Przed podaniem, nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy wydłubany chlebek przez 10 min. Po wyjęciu nalewamy gorącą zupę i podajemy. Efekt na rodzince murowany:)

Przepis zaczerpnęłam z „My bread.The revolutionary no-work, no knead medthod” J.Laheya.

Dodaj komentarz