Pierogi ruskie z delikatnym ciastem
Pierogi ruskie z delikatnym ciastem

Pierogi ruskie z delikatnym ciastem

Pierogi ruskie z delikatnym ciastem. Ja lubię, mąż kocha, rodzinka się zażera. Przez co pół roku starałam się wrzucić ten wpis i nie mogłam dorwać pieroga, któremu zdążyłabym zrobić zdjęcie. Dlaczego pierogi ruskie są ruskie, choć w Rosji o nich nie słyszeli? Tak naprawdę pierogi ruskie mają polskie korzenie, a nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej czyli Kresów Wschodnich. Te tereny należały kiedyś w całości do Polski i na początku pierogi nazywano „polskimi”. Dopiero po II wojnie światowej i utracie Lwowa pierogi zaczęto nazywać ruskimi.

Składniki na farsz do 40 pierogów ruskich:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki oleju
  • *opcjonalnie można dodać skwarki

Ciasto: Zagniatamy ciasto na pierogi z tego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi. Kiedy ciasto odpoczywa bierzemy się za przygotowanie farszu.

Przygotowanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie odcedzamy je i jeszcze gorące rozbijamy tłuczkiem na gładką masę. Wtedy odstawiamy ją do ostudzenia. W między czasie siekamy cebulkę w drobna kostkę i szklimy na oleju przez parę minut. Ser kruszymy widelcem. Uwaga, nie mielimy w maszynce, bo masa może być wtedy zbyt rzadka. Ostudzone ziemniaki mieszamy z cebulką i serem, doprawiamy solą i pieprzem.

Wycinanie i klejenie: Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek ok. 2 mm. W razie potrzeby podsypujemy stolnice mąką. Szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy po 1 czubatej łyżce farszu. Składamy na pół, zlepiamy brzegi i zawijamy.

Gotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ok. 10 sztuk. Zmniejszamy ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię jeszcze przez ok. 2 minuty. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego najlepiej testowo od razu spróbować jednego pierożka czy ciasto jest ugotowane i mięciutkie. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerz, układamy obok siebie, żeby się nie posklejały.

Pierogi ruskie z delikatnym ciastem
Pierogi ruskie z delikatnym ciastem
Pierogi ruskie z delikatnym ciastem
Pierogi ruskie z delikatnym ciastem

Dodaj komentarz