Szakszuka meksykańska
Szakszuka meksykańska

Szakszuka meksykańska

Szakszuka meksykańska czyli sycące i ostre śniadanko. Ostatnio robiłam jakąś potrawkę meksykańską i zostało mi trochę składników więc stwierdziłam, że zrobię kolejną wersję szakszuki.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub 1 łyżeczka ostrej papryki
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Na początek kroimy cebulę w piórka, paprykę w średnią kostkę, a czosnek drobno siekamy. Kmin rzymski i ziarna kolendry ucieramy w moździerzu. Odcedzamy po 3 łyżki kukurydzy i fasolki z puszki.

Smażenie: Na patelnię wlewamy oliwę, po rozgrzaniu wrzucamy cebulkę, chwilę podsmażamy ok. 2 min. Dorzucamy czosnek i fasolkę. Podsmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy paprykę i pomidory z puszki.

Całość doprawiamy przyprawami z moździerza i pieprzem cayenne. Podsmażamy przez kolejne 3 minuty, aż sos z pomidorów trochę odparuje. Następnie dodajemy kukurydzę. Robimy miejsce na środku patelni i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Żółtko powinno być płynne. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.

Polecam także: SZAKSZUKA Z CUKINIĄ I KALAFIOREM

Szakszuka meksykańska
Szakszuka meksykańska

1 comment on “Szakszuka meksykańska czyli śniadanie na ostro”

Dodaj komentarz