Szakszuka z cukinią i kalafiorem
Szakszuka z cukinią i kalafiorem

Szakszuka z cukinią i kalafiorem

Szakszuka z cukinią i kalafiorem to kolejna wariacja mojego ulubionego weekendowego śniadania. Ostatnio w biurze robiliśmy ankietę, co ludzie robią z pomidorów z puszki i okazało się, że w top wyborach pojawiła się właśnie szakszuka. Zaraz po wynikach padł komentarz: „no tak Warszafka”, ale patrząc po zainteresowaniu poprzednim przepisem myślę, że to śniadanie jest po prostu tak genialne, że staje się oraz bardziej popularne 🙂

Składniki na 3 solidne porcje:

  • 4 jajka
  • 1/3 małej czerwonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większy pomidor
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 130 g kalafiora (kilka różyczek)
  • 1/4 małej cukinii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ostra papryczka chilli lub 1/3 łyżeczki papryki cayenne
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Przygotowanie: Na początek kroimy cebulę w piórka, a cukinię i pomidora w większą kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Kmin rzymski, ziarna kolendry, ostrą paprykę, kurkumę i garam masalę (jeśli dodajemy) ucieramy w moździerzu.

Smażenie: Na patelnię wlewamy oliwę, po rozgrzaniu wrzucamy cebulkę i kalafiora chwilę podsmażamy ok. 2 min. Dorzucamy czosnek, chilli i cukinię. Podsmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy pomidora oraz pomidory z puszki.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami z moździerza i podsmażamy przez kolejne 4 minuty, aż sos z pomidorów trochę odparuje. Robimy miejsce na środku patelni i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Żółtko powinno być płynne. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.

Polecam także: SZAKSZUKA CZYLI JAJKA W POMIDORACH

Szakszuka z cukinią i kalafiorem
Szakszuka z cukinią i kalafiorem

Dodaj komentarz