Szakszuka z dynią i cieciorką
Szakszuka z dynią i cieciorką

Szakszuka z dynią i cieciorką

Szakszuka z dynią i cieciorką to kolejna wersja mojego ulubionego weekendowego śniadania. Na początku pomysł na połączenie składników nie przypadł do gustu mojemu mężowi, ale jak spróbował to padł komentarz: „To najlepsza szakszuką jaką zrobiłaś!” A było już wiele wersji, bo średnio robię ją raz na tydzień.

Składniki na 2 porcje: 

  • 4 jajka
  • 100 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/3 puszki cieciorki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie: Na początek kroimy cebulę w piórka, a dynię w większą kostkę. Czosnek i imbir drobno siekamy. Kmin rzymski, ziarna kolendry i kardamonu ucieramy w moździerzu. Odcedzamy 1/3 cieciorki.

Smażenie: Na patelnię wlewamy oliwę, po rozgrzaniu wrzucamy cebulkę, chwilę podsmażamy ok. 2 min. Dorzucamy czosnek, dynię i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy cieciorkę i passatę.

Całość doprawiamy przyprawami z moździerza, kurkumą i pieprzem cayenne. Podsmażamy przez kolejne 3 minuty, aż sos z pomidorów trochę odparuje. Robimy miejsce na środku patelni i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 2-3 minuty aż białko będzie ścięte. Żółtko powinno być płynne. Na koniec posypujemy szpinakiem.

*Polecam także: SZAKSZUKA Z CUKINIĄ I KALAFIOREM

Szakszuka z dynią i cieciorką
Szakszuka z dynią i cieciorką

5 comments on “Szakszuka z dynią, cieciorką i szpinakiem”

Dodaj komentarz