Wegańska potrawka meksykańska
Wegańska potrawka meksykańska

Wegańska potrawka meksykańska czyli chili sin carne

Wegańska potrawka meksykańska czyli chili sin carne. To nic innego jak wegetariańska wersja chili con carne. W  zimowe dni uwielbiam rozgrzewające dania, a że ostatnio większość dań jadamy bez mięsa, to zaczynam eksperymentować z różnymi wersjami potrawek. Ta jest niezła, sycąca i bardzo aromatyczna.

Składniki na 4 porcje wegańskiej potrawki:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 limonki
  • *opcjonalnie 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Soczewicę gotujemy ok. 30 minut, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

W między czasie rozcieramy przyprawy w moździerzu tj.kolendrę i kmin rzymski. Odstawiamy je na chwilę na bok. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Czosnek również drobno siekamy. Paprykę kroimy w średnią kostkę.

Na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej, a po chwili dorzucamy cebulę. Podduszamy ją na średnim ogniu. Po 2 minutach dodajemy czosnek. Przesmażamy ok. 1 minutę i wlewamy wino. Powinno się gotować ok. 5 minut aż się zredukuje (część płynu wyparuje). Wtedy dodajemy pomidory z puszki i przyprawy (kolendrę, kmin, ostrą paprykę, pieprz, cukier, sól). Dusimy ok. 10 minut. Następnie całość blendujemy na gładką masę.

Przelewamy masę z powrotem na patelnię. Wstawiamy na średni ogień i dodajemy fasolę oraz paprykę, dusimy ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy ugotowaną soczewicę, kukurydzę, gotujemy kolejne 5 minut. Skrapiamy sokiem z limonki i gotowe. Ja podałam ją z ryżem, ale można jeść także jako gulasz, bez dodatków.

Polecam także: MEKSYKAŃSKIE BURRITO

1 comment on “Wegańska potrawka meksykańska czyli chili sin carne”

Dodaj komentarz