Krem z kalafiora i kurek
Krem z kalafiora i kurek

Krem z kalafiora i kurek

Krem z kalafiora i kurek. Smak kalafiora można wydobyć za pomocą odpowiedniego doprawienia oraz przygotowania. Zmienia się on w zależności od tego czy gotujemy go krótko (15 min), wtedy wydobywamy bardziej kapuściany smak, natomiast przy dłuższej obróbce (30 min) zmienia się w bardziej orzechową i słodką nutę. Zbyt długie gotowanie kalafiora sprawia (ponad godzina), że staje się mdły, warto o tym pamiętać zanim go przegotujemy. W tym przepisie starałam się podkreślić orzechowa nutę tego warzywa a jednocześnie dobrać dodatki tak by komponowały się w spójną całość. Krem z kalafiora jest naprawdę pyszny!

Składniki:

  • 1 kg kalafiora
  • biała część niewielkiego pora
  • 100 g selera
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g kurek (mogą też być inne leśne grzyby)
  • 3 łyżki masła
  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki oliwy truflowej
  • sól, pieprz
  • 30 g orzechów włoskich

Kalafiora dzielimy na różyczki. Cebulę i selera kroimy w kostkę, a pora oraz pietruszkę w talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zalewamy całość 1l gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10-15 min.

Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku i dodać 2-3 łyżki oliwy truflowej.

Kurki podsmażamy na łyżce masła przez kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku. Dodajemy do zupy i gotujemy przez 5-7 min. Orzechy włoskie kroimy w drobną kostkę. Krem z kalafiora podajemy na ciepło z kurkami oraz posypką z orzechów. Smacznego!

 

3 comments on “Krem z kalafiora i kurek”

Dodaj komentarz