Krem z marchwi i pomarańczy z kardamonem
Krem z marchwi i pomarańczy z kardamonem

Krem z marchwi i pomarańczy z kardamonem

Krem z marchwi i pomarańczy z kardamonem. W sam raz na obecną porę roku. Jeszcze nie wiosna, ale już nie zima. Łączy w sobie łagodny smak marchwii z cytrusowym orzeźwieniem, przyprawiony odrobiną pikanterii w postaci kardamonu. Wspaniałe połączenie smaków.

Marchew zawiera także wiele substacji odżywczych jak karoten (prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2B6CEHKPP oraz wapń,żelazomiedź i fosfor oraz pektyny.
Co ważne zawiera mało kalorii więc świetnie sprawdzi się podzas diety 100g marchwii to ok. 30-35 kcal.

Składniki na 4-5 porcji:

  •  5 dużych marchewek (ok. 700g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 spory ziemniak
  • 1 średnia pietruszka
  • 3/4 pomarańczy (skórka + sok)
  • 2-3 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • kilka ziarenek kardamonu
  • sól
  • * opcjonalnie szafran

Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w talarki, cebulę w krążki, a ziemniaka w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę na 2-3 minuty na mały ogień. Następnie dorzucamy pietruszkę i marchewkę i podduszamy przez ok. 10 min.

Później dorzucamy ziemniaka i zalewamy całość gorącym bulionem. Gotujemy przez ok. 20-30 min aż warzywa będą miękkie. W między czasie ucieramy kardamon w moździerzu (wystarczy go po prostu dobrze rozdrobnić, żeby wydobyć aromat) i dodajemy do zupy, żeby podczas gotowania nabrała odpowiedniego smaku.

Następnie zdejmujemy ją z ognia i blendujemy całość na krem. Z powrotem przelewamy zupę do garnka, dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy i doprawiamy solą. Smacznego!

 

1 comment on “Krem z marchwi i pomarańczy z kardamonem”

Dodaj komentarz