Krem z pieczonych pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów to nowoczesna wersja klasycznej zupy pomidorowej. Nie tak kaloryczna i w dodatku bardzo pomidorowa, zadowoli także tradycjonalistów. Co ważne szybka i prosta w przygotowaniu więc nadaje się w sam raz na obiad gotowany po pracy.

Składniki na 6-8 porcji kremu z pomidorów:

  • 2 obrane marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone małe cebule
  • 6 pomidorów
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 x 400 g puszki pomidorów
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki oliwy

Pomidory przekrajmy wzdłuż, czosnek zgniatamy  i układamy w brytfance. Całość doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy szczyptą chilli, i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 12-15 minut (grzanie góra-dół, na ostatnie 2 min można włączyć grill)

W międzyczasie podgrzewamy bulion. Marchewki i łodygi selera kroimy na talarki i dość grubo siekamy cebule. Na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez 10 min pod uchyloną pokrywką.

Następnie zalewamy warzywa gorącym bulionem i dodajemy pomidory z puszki. W tym czasie pomidory powinny się już upiec, wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do garnka z bulionem. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez 10 min.

Na koniec dodajemy pół pęczka bazylii i miksujemy całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku i dekorujemy listkami bazylii. Opcjonalnie można też dodać łyżkę jogurtu naturalnego do ozdobienia zupy.

*Polecam także Pyszny krem z dyni

Dodaj komentarz