Krem z zielonego groszku i mięty
Krem z zielonego groszku i mięty

Krem z zielonego groszku i mięty

Krem z zielonego groszku i mięty. Dziś wiosna na chwilę zniknęła za kłębami chmur, ale ja już ją czuję w kościach, dlatego przyszła pora na lżejsze obiady. Zupa smakuje wspaniale i w dodatku jest mało kaloryczna.

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera (kostka 5×5 cm)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,6 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 800 g mrożonego groszku
  • mały pęczek świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • oliwa

Marchewkę i selera kroimy na plasterki, cebule siekamy w większą kostkę. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone składniki i dusimy pod uchyloną pokrywką przez ok. 10 min.

Wrzącym bulionem zalewamy podduszone warzywa i dodajemy zielony groszek. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 min.

Zupę przyprawiamy do smaku, dodajemy listki mięty i miksujemy na gładką konsystencję. Podajemy z grillowaną ciabattą lub podpieczonymi paskami gotowanej szynki.

Krem z zielonego groszku i mięty
Krem z zielonego groszku i mięty

Przepis pochodzi z „Każdy może gotować” J.Olivera, lekko zmodyfikowany:)

1 comment on “Krem z zielonego groszku i mięty”

Dodaj komentarz