Meksykańska zupa z czarną fasolą
Meksykańska zupa z czarną fasolą

Meksykańska zupa z czarną fasolą.

Dziś meksykańska zupa z czarną fasolą. Jest szybka w przygotowaniu, świeża, zdrowa i świetnie rozgrzewa podczas jesiennych chłodów. Mniaam, jeśli chcecie sprawić mężowi pyszny obiad, to polecam tę zupę – mojemu mężowi tak zasmakowała, że musiałam gotować ją w kółko przez tydzień 🙂 Możliwa jest też w opcji wegetariańskiej, wystarczy pominąć mięso i jest równie pyszna! A zapomniałabym, w sam raz dla niejadków, sprawdzone na bracie 🙂

Składniki na 6 porcji meksykańskiej zupy z czarną fasolą:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 800 ml ciepłego bulionu wołowego
  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • Dodatki: świeża kolendra, pokrojone avocado, starty żółty ser, śmietana

W moździerzu rozcieramy chilli, oregano, kmin oraz pieprz. Przyprawiamy mięso i odkładamy na chwilę na bok (w opcji wegetariańskiej pomijamy ten krok i dalej postępujemy według przepisu)

Spory garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy olej i zaczynamy od zeszklenia cebuli przez ok. 2 minuty (podduszenia aż będzie szklista i zmięknie, dzięki temu traci nadmierną ostrość). Później  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i znów podduszamy przez ok. 2 min. Wtedy dodajemy mięso z przyprawami, przesmażamy aż zmieni kolor na brązowy. Następnie wlewamy bulion, dodajemy fasolę, pomidory z puszki oraz posiekane chilli. Solimy do smaku. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez 10 minut. Podajemy ciepłą z wybranymi dodatkami.

Meksykańska zupa z czarną fasolą
Meksykańska zupa z czarną fasolą

Czarna fasola jest bardzo zdrowa, więcej przeczytacie tutaj: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Czarna-fasola-smaczna-i-zdrowa,wid,16695038,wiadomosc.html?ticaid=11643d&_ticrsn=3

Dodaj komentarz