Rozgrzewająca tajska zupa "Tom yum kai"
Rozgrzewająca tajska zupa „Tom yum kai”

Rozgrzewająca tajska zupa „Tom yum kai”.

Rozgrzewająca tajska zupa „Tom yum kai”. W zimę ciągle mam ochotę na coś rozgrzewającego, szczególnie lubię wtedy sięgnąć po orientalne dania. Poniższy przepis to wariacja na temat tajskiej zupy „Tom yum kai”, jest to aromatyczna i pikantna. Trudno określić jej smak, przenikają się w niej słodkie, ostre, kwaśne i słone nuty. To wyraz tęsknoty za podróżami i próba zadowolenia kosmopolitycznego podniebienia.

Składniki na tajską zupę 6 porcji:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 700g udek lub piersi z kurczaka (w orginale piersi, ale udka będą bardziej soczyste)
  • 25g suszonych grzybów mun
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir (kawałek długości 4 cm)
  • 1 limonka
  • pęczek kolendry
  • pół słoiczka mini kukurydzy (może być marynowana)
  • biała część pora pokrojona w talarki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1-2 papryczki chilli (u mnie jedna większa)
  • kilka gałązek trawy cytrynowej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (doprawiamynim zupę według uznania, zamiast soli)

Na około 20 minut przed przygotowaniem zupy zalewamy grzyby Mun gorącą wodą. Jeżeli używamy piersi z kurczaka, kroimy ją na podłużne paseczki i obtaczamy w sosie sojowym. W sporym garnku zagotowujemy bulion, dodajemy trawę cytrynową, sok z limonki, pół pęczka posiekanej kolendry, obrane ząbki czosnku, pokrojony na plasterki imbir oraz mini kukurydzę.

Następnie dodajemy namoczone grzyby mun i pokrojonego kurczaka (jeśli mamy udka dodajemy je w całości, również obtoczone sosem sojowym). Gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie gotowy. W połowie dodajemy pokrojonego pora.

Całość przyprawiamy sosem rybnym, brązowym cukrem i posiekanymi papryczkami chilli. Przed podaniem, wyjmujemy czosnek, trawę cytrynową i posypujemy świeżą kolendrą.

2 comments on “Rozgrzewająca tajska zupa „Tom yum kai””

Dodaj komentarz