Tom Yum-Kung
Tom Yum-Kung

Tom Yum-Kung tajska zupa

Tom Yum-Kung tajska zupa. Uwielbiam azjatyckie jedzenie, a tą zupę mogłabym jeść codziennie. Aromatyczna, pikantna i doprawiona wszystkim co rozgrzewa i stawia na nogi: imbir, limonka, chilli i trawa cytrynowa. Przepisu nauczyłam się podczas warsztatów w Tajlandii „A lot of thai” Yui Sid Kwan – mega polecam, jeśli zastanawiacie się nad lekcjami w Chian Mai* 

Składniki na Tom Yum-kung na 4 porcje:

  • 250 g krewetek (moje były już obgotowane poma)
  • 4,5 szklanki bulionu drobiowego/rybnego
  • 60 g imbiru
  • 200 g pieczarek (oryginalnie azjatyckie grzyby, nie shitake)
  • 2 średnie pomidory
  • 6 listków kaffiru (dostępny mrożony w kuchniach świata)
  • 100 g szalotek (może być też 1 mała dymka)
  • 4 gałązki trawy cytrynowej (polecam kupić mrożoną np. w kuchniach świata)
  • 3 łyżki fish sauce
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4-5 łyżek kolendry
  • 1 posiekana papryczka chilli (zamiennie chilli w proszku ok. 1/4 łyżeczki)

Przygotowanie: Każdą gałązkę trawy cytrynowej kroimy na 4 części (nie siekamy, bo później będziemy wydłubywać ją z zębów, a tej części nie jemy, ma dodać smaku). Szalotki i pomidory kroimy w ósemki, imbir i pieczarki na plasterki. Krewetki obieramy z pancerzy, robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i usuwamy czarne jelito. 

Gotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trawę cytrynową, imbir, cebulkę i gotujemy 4 minuty. Następnie wrzucamy liście kaffiru, pieczarki, sos rybny, chilli i gotujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, krewetki i gotujemy przez 30 sekund (tak, serio 30 sekund! Jeśli krewetki są surowe – szare – max 1 minuta). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. 

Tom Yum-Kung
Tom Yum-Kung
Warsztaty kulinarne w Tajlandii
Warsztaty kulinarne w Tajlandii
Warsztaty kulinarne w Tajlandii
Warsztaty kulinarne w Tajlandii

Warsztaty kulinarne: https://alotofthai.wordpress.com

Dodaj komentarz