Tradycyjna zupa szczawiowa
Tradycyjna zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa. Weekendowy wypad na wieś zaowocował zbiorami szczawiu. Szczaw jest często niedoceniany, zresztą niesłusznie, bo jest niskokaloryczny i ma dużą wartość odżywczą. Jest bogaty w witaminę C, żelazo i wapń, błonnik pokarmowy, ale przede wszystkim to świetne źródło beta-karotenu (niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia). Pomimo tego szczawiu nie powinniśmy jeść zbyt często, dlaczego? Zawiera szkodliwy kwas szczawiowy, który pozbawia organizm wapnia i może odkładać się w nerkach, co sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Dlatego szczaw należy jeść z umiarem i najlepiej z dodatkiem jajek i odrobiny śmietany, które neutralizują szkodliwy kwas.

Składniki na zupę szczawiową 4 porcje:

  • 150 g świeżego szczawiu (u mnie łąkowy, trochę bardziej kwaskowy od ogrodowego)
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 liście pora
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 6 młodych i małych ziemniaczków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 ml śmietany 18%
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki lubczyku (opcjonalnie)

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości. ok. 15 minut

W oddzielnym garnku zagotowujemy bulion z łyżką masła, selerem (w kawałku) oraz liśćmi pora. W między czasie ścieramy marchew oraz pietruszkę na tarce o dużych oczkach. Szczaw drobno siekamy. Kiedy bulion się zagotuje dodajemy marchew, pietruszkę i szczaw, opcjonalnie lubczyk. Gotujemy przez 10 minut. Następnie wyjmujemy z zupy selera i liście pora, nie będą nam już potrzebne. Dodajemy odcedzone ziemniaczki.

Śmietanę musimy zahartować dzięki temu unikniemy zważenia. Do pojemnika ze śmietaną wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Dopiero kiedy śmietana jest ogrzana, wlewamy ja do gorącej zupy w garnku.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem. Zupę szczawiową podajemy z jajkiem i dekorujemy szczypiorkiem.

Tradycyjna zupa szczawiowa
Tradycyjna zupa szczawiowa

Na drugie danie polecam Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie satay

Dodaj komentarz