Wietnamska zupa pho.
Wietnamska zupa pho

Wietnamska zupa pho.

Zupa pho czyli wietnamski rosół. Gotujemy go na wołowinie, najlepiej na ogonie wołowym,ale można też użyć szpondra. Bardzo ważne by użyć wszystkich przypraw, żeby poznać smak prawdziwej zupy pho. Mimo mojego sceptycyzmu co do anyżu, przemogłam się i postąpiłam zgodnie z oryginalnym wietnamskim przepisem, opłaciło się zaryzykować. Smak jest intensywny, lekko ostry, czuć w nim różne przyprawy i aromaty. Ta zupa stała się moim top 3, jeśli chodzi o rozgrzewajcie zupy.

Składniki zupa pho 4-5 porcji

Bulion:

  • 600 g wołowiny z kością (ogon wołowy lub szponder)
  • 2 cebule
  • 1 nieobrany ząbek czosnku
  • 7 cm świeży imbir ok. 50 g
  • 3 łyżeczki soli
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 150 g chudej wołowiny (łopatka, udziec)
  • 4 dymki (łącznie z zielono-białą częścią)

Woreczek przypraw (gaza):

  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 2 goździki
  • 5 cm kory cynamonu
  • 8 ziaren pieprzu

Do podania:

  • mała, drobno posiekana papryczka chili
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 1/4 pęczka kolendry
  • limonka pokrojona na ćwiartki

Do garnka z zimną wodą wkładamy ogon lub szponder, dodajemy 2 łyżeczki soli i odstawiamy na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy woreczek z przyprawami. Na patelni prażmy: anyż, kawałki kory cynamonu, pieprz i goździki przez ok. 2 minuty. Następnie zawijamy je w gazę i związujemy nitką.

Czosnek, cebulę oraz imbir opalamy na palniku kuchenki (Uwaga, musimy często je obracać, by lekko przyrumienić tylko zewnętrzną warstwę). Jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy grillować je w piekarniku przez ok. 20 min w 195ºC. Kiedy wystygną, obieramy je ze skórki, siekamy i odkładamy na bok

Po godzinie wyjmujemy wołowinę z kością ze słonej wody, płuczemy garnek i wkładamy mięso z powrotem i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15-20 minut, w tym czasie usuwamy pojawiające się zanieczyszczenia łyżką cedzakową (szumujemy tak jak rosół). Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, dzięki temu zupa nie będzie mętna. Dodajemy sos rybny, cukier, łyżeczkę soli, cebulę, imbir i czosnek. Do rączki garnka przywiązujemy woreczek przypraw i zanurzamy go w wywarze. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez minimum 3 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka (nie będzie nam już potrzebne, możemy je wykorzystać np. do farszu na pierogi). Bulion przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone dymki (zielony szczypiorek zostawiamy do podania). Bulion znów wstawiamy na mały gaz, ponieważ musi być bardzo gorący podczas wlewania do miseczek.

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle moczymy przez 15 min w wodzie, potem wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1 minutę. Odcedzamy i wkładamy do miseczek.

Teraz przyszła kolej na chudą wołowinę, kroimy ją w poprzek włókien na bardzo cienkie paseczki, ponieważ mięso ma się ugotować w miseczce po zalaniu go bulionem. Układamy je na makronie i zalewamy wrzącą zupą pho. Następnie dekorujemy zupę dodatkami: posiekaną papryczką chilli, resztę szczypiorku, sok z limonki, kiełki fasoli mung i liście kolendry. Wietnamska zupa pho gotowa! Smacznego 🙂

Zupa pho
Zupa pho
Wietnamska Zupa Pho
Wietnamska Zupa Pho
Wietnamska zupa pho
Wietnamska Zupa Pho

Źródło: Książka LUKE NGUYEN THE SONGS OF SAPA oraz interpretacja Kwestia Smaku

 

1 comment on “Zupa pho – wietnamski przepis”

Dodaj komentarz