Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Obiecałam przepis z grzybami więc jest! Sycąca, kolorowa i bogata w smaku. Zupa smakuje jeszcze lepiej po rodzinnym grzybobraniu 🙂 Zebraliśmy kurki, podgrzybki, a do tego trochę warzyw z działki. Koperek, który dodaje tej zupie sielskiego charakteru.

Składniki na 4-5 porcji zupy grzybowej:

  • 450 g świeżych grzybów (kurek, podgrzybków, borowików)
  • 2 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, następnie je myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulę siekamy w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Gotowanie: Bulion wlewamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kiedy zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze ok. 15 min. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Podsmażamy ok. 5 minut, potem zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę podsmażamy 2 minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek, tymianek, sól i pieprz. Następnie całość przekładamy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut.

Doprawianie: Następnie zabielamy zupę jogurtem – dzięki temu będzie lżejsza. (można też użyć śmietany 18%). Do jogurtu wlewamy po łyżce gorącej zupy i mieszamy aż się połączą. (ok. 7 łyżek). Przelewamy wszystko do garnka i mieszamy. Zagotowujemy zupę i doprawiamy do smaku. Odstawiamy z ognia i dekorujemy koperkiem.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

*Polecam także:
KASZOTTO Z INDYKIEM, KALAFIOREM, KURKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Dodaj komentarz