Zupa Ramen z wieprzowiną
Zupa Ramen z wieprzowiną

Zupa Ramen z wieprzowiną.

Dziś zupa Ramen z wieprzowiną. Ramen to danie japońskie składające się przede wszystkim z rosołu, makaronu, mięsa i dodatków. Ramen pochodzi tak naprawdę z Chin i odróżnia się od pozostałych japońskich zup tym, że zawiera mięso. Tradycyjne Japońskie zupy zawierają zwykle ryby i warzywa. Danie trafiło do Japonii w XIX wieku, ale popularność zdobyło dopiero po II Wojnie Światowej. Ramen stał się pierwowzorem do późniejszego stworzenia tzw. zupek błyskawicznych. Wyróżnia się bardzo wiele rodzajów i receptur na Ramen, zachęcam Was więc do spróbowania!

Składniki na 6 porcji – Zupa Ramen z wieprzowiną:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 7 szklanek bulionu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 papryczki chilli
  • makaron Ramen

Pasta curry jako baza do zupy:

  • 6-7 cm świeży imbir
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 dymka ze szypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/5 łyżeczki chilli w proszku
  • liść laurowy
  • 1 goździk
  • kilka ziaren kardamonu ok. 4
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła

Dynia w curry jako dodatek do zupy (opcjonalnie):

  • 600 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka pasty miso (jeśli ktoś nie lubi miso – można zastąpić sosem sojowym)

Domowa pasta curry: Do miski wrzucamy wszystkie składniki pasty curry i miksujemy na gładką masę.

Zupa Ramen z wieprzowiną: Łopatkę wieprzową umieszczamy w garnku i zalewamy: bulionem, sosem sojowym, octem ryżowym oraz sosem rybnym. Dodajemy pastę curry, przyprawę 5 smaków i brązowy cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 4 godziny na małym ogniu. (ja gotowałam na 4 z 10).

20 minut przed końcem obieramy pieczarki, kroimy je na plasterki i podsmażamy na łyżce masła, kiedy puszczą soki i lekko się przysmażą wrzucamy je do garnka z zupą ramen. W międzyczasie wyjmujemy mięso i strzępimy je na podłużne włókna (ja po prostu oddzieliłam włókna nożem, mięso jest tak miękkie i soczyste, że samo się rozpada). Odkładamy na bok jeśli chcemy podzielić podać zupę tak jak na zdjęciach lub po prostu dodajemy z powrotem do garnka.

5 minut przed końcem gotowania zupy dodajemy makaron chiński, tyle starczy by się ugotował. Na koniec siekamy resztę kolendry, dymkę, świeżą papryczkę chilli i dekorujemy zupę.

Dynia w curry (opcjonalnie): 20 minut przed końcem gotowania zupy, nagrzewamy piekarnik do 190°C. W misce mieszamy olej, przyprawę curry, brązowy cukier, pieprz i sos sojowy, Do brytfanki wkładamy pokrojona dynię i polewamy ją sosem z miski. Pieczemy przez ok. 25 minut, aż będzie miękka.

Zupa Ramen
Zupa Ramen
Zupa Ramen z Wieprzowiną.
Zupa Ramen z Wieprzowiną
Zupa Ramen z wieprzowiną
Zupa Ramen z wieprzowiną

*Definicja zupy Ramen – Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Tradycje kulinarne Japonii. Warszawa: Hanami, 2006. ISBN 978-83-60740-00-2.

 

Dodaj komentarz