Rosół z pieczonej kaczki
Rosół z pieczonej kaczki

Rosół z pieczonej kaczki z orientalną nutą

Rosół z pieczonej kaczki rozpoczyna cykl, o którym myślałam od dłuższego czasu tj. „gotuj sprytnie”. Przede wszystkim zależy mi na tym by minimalizować marnotrawstwo jedzenia i w ciekawy sposób zagospodarować resztki. Kilkukrotnie robiłam ten rosół tylko z korpusu i skórek, ale czasem zostaje mi też udko i szyjka. Dzięki temu, że kaczka była wcześniej pieczona, bulion przygotowujemy krócej i ma bardzo ciekawy smak. Kiedy rodzinka wpada do nas na niedzielny obiadek to niezła opcja na pogodzenie tradycyjnych i nowoczesnych gustów. 

Składniki na 4-5 porcji rosołu:

  • korpus pozostały po pieczonej kaczce (kości, skóra, jeżeli są to także pozostałości mięsa oraz szyjka)
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • por
  • 1 średnia cebula
  • 5 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chilli bez pestek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 goździki
  • 3 cm kory cynamonu
  • 4 liście kaffiru (jeśli nie macie można dać laurowe)
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu

Dodatkowo do podania: Uszka z mięsem z rosołu (kliknij po przepis), makaron chiński lub ryżowy, posypane świeżą kolendrą.

Korpus z kaczki i pozostałe na nim resztki mięsa wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą ok. 5 cm nad poziom szkieletu. Zagotowujemy na dużym ogniu, gotujemy tak przez kilka minut. Wtedy zaczną zbierać się szumowiny (biało-szara piana). Zbieramy je łyżką z powierzchni zupy i wylewamy do zlewu. (Dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny). Zmniejszamy ogień na bardzo mały tak, aby rosół tylko lekko bulgotał. 

Dodajemy obrane warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Czosnek i imbir również obieramy. Z cebuli zdejmujemy tylko wierzchnią łuskę, zostawiając brązową warstwę. Wszystko wrzucamy do rosołu w całości. Następnie dodajemy goździki, korę cynamonu, liście kaffiru, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy oraz chilli. Przykrywamy garnek i gotujemy ok. 1,5 h.

Próbujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec przecedzamy rosół do wazy. Podajemy z makaronem lub uszkami (przepis tutaj) i świeżą kolendrą.

Rosół z pieczonej kaczki
Rosół z pieczonej kaczki

Dodaj komentarz