Jajka zapiekane z warzywami
Jajka zapiekane z warzywami

Jajka zapiekane z warzywami i kozim serem.

Jajka zapiekane z warzywami i kozim serem. Ostatnio mam fazę na zdrowe śniadania, dziś w dodatku bezglutenowe. W każdy weekend testuje coś nowego, przez co czasem jem śniadanie o godz.11. Ale za to smak jest wyborny, do tego pyszne smoothie i dzień zaczyna się zupełnie inaczej.

Składniki na śniadanie dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 g szpinaku
  • 1/2 dużego awokado
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 50 g roladki z koziego sera
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • *opcjonalnie karmelizowana czerwona cebulka

Ja zapiekałam jajka w małej, płaskiej foremce do creme brulee (płytka, ok 15 cm średnicy). Foremki smarujemy masłem i układamy w nich szpinak, połówki pomidorków koktajlowych, pokrojone awokado i plasterki koziego sera.

Jajka miksujemy z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy do foremek z warzywami. Posypujemy szczypta ostrej papryki.

Pieczemy przez 20 minut w 175°C.

A do tego polecam pyszne smoothie

Jajka zapiekane z warzywami
Jajka zapiekane z warzywami
Jajka zapiekane z warzywami
Jajka zapiekane z warzywami

Dodaj komentarz