Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem
Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem

Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem

Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem czyli inaczej pyszotto 🙂 Pełnowartościowe i w dodatku dietetyczne jedzonko (1 porcja ok. 400 kcal), w sam raz na lunch do pracy. Od czasu kiedy mąż jest na diecie przygotowuje takie obiady na bazie kaszy codziennie, miksuję tylko inne składniki. A propo mojej drugiej połówki musiałam udowadniać, że słowo „kaszotto” to nie żart i naprawdę istnieje.

Składniki na kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem (3-4 porcje):

  • 370 g filetów z indyka
  • 2 większe, obrane buraki 
  • 1/2 średniej cebuli
  • garść szpinaku
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak (ok. 100 g)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • *opcjonalnie do dekoracji: pestki dyni/kiełki

Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy jest gotowy odkładamy go na bok do miski. 

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na patelni na łyżce oleju ok. 2 minuty. Dodajemy kaszę oraz tymianek i smażymy kolejną minutę, cały czas mieszając.

Wlewamy wino i gotujemy ok. 2 minuty. W między czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy buraki i dorzucamy je do składników na patelni. Następnie wlewamy gorący bulion, sos sojowy i dodajemy przesmażonego indyka. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. (Uwaga, sprawdźcie czy sam bulion nie jest wystarczająco słony)

Kiedy całość się zagotuje, przykrywamy patelnię pokrywką (jeśli nie macie, może być folią aluminiową) i gotujemy ok. 30 minut. W miedzy czasie mieszamy kilka razy. Na koniec zdejmujemy pokrywkę i gotujemy chwilkę do odparowania nadmiaru płynu. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem można posypać pestkami dyni lub kiełkami.

*Polecam także WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ

Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem
Kaszotto z burakami, indykiem i szpinakiem

 

Dodaj komentarz