Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami

Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami

Leczo w wersji fit. Pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo z sezonowych warzyw. W sam raz na nieco chłodniejsze dni. Przepis możecie zrobić w wersji wegetariańskiej. Ja tak zrobiłam dla siebie, a dla męża z kurczakiem, bo ostatnio się buntuje, że ciągle jemy bez mięsa 🙂

Składniki na leczo w wersji fit: 

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • *opcjonalnie: filet z kurczaka

Przygotowanie: Czosnek i papryczkę chilli siekamy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w półksiężyce, a papryki, cukinię oraz bakłażana w dużą kostkę

Gotowanie: Do dużego garnka wlewamy oliwę i podgrzewamy. Wrzucamy czosnek, cebulę i papryczkę chilli i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Zwiększamy ogień i dodajemy cukinię i bakłażana, smażymy 5 minut. Potem dodajemy paprykę i smażymy przez kolejne 7 minut. Następnie kroimy pomidory w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i gotujemy przez kolejne 5 minut.

Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami
Leczo w wersji fit z sezonowymi warzywami

Kalendarz produktów sezonowych znajdziecie tutaj: kliknij.

 

Dodaj komentarz