Makaron z cukinii
Makaron z cukinii

Makaron z cukinii.

Muszę przyznać, że ten smak mnie zaskoczył. Proste składniki, a makaron jest naprawdę przepyszny. Lekki obiad, w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeśli chcecie zgubić parę kilogramów, a nie lubicie małych porcji, to właśnie coś dla Was.

Sam makron z cukinii jest niskokaloryczny ok. 17 kcal w 100 g dla porównania zwykły makaron po ugotowaniu ma ok. 170 kcal. Jest także bezglutenowy i pełny witamin, nie wymaga dużo czasu ani umiejętności, a robi świetne wrażenie.

Od razu uprzedzę, nie trzeba mieć żadnego specjalistycznego sprzętu. Wystarczy płaska obieraczka do warzyw (zdjęcie oraz instrukcja poniżej)

Składniki na makaron z cukinii 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie
  • 100 g pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 220 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Nieobraną cukinię myjemy i odkrajmy końcówki z obu stron. Cukinię przekrajmy na pół (wzdłuż) i wydłubujemy środkową część z nasionami. Następnie obieraczką do warzyw tniemy cukinię na podłużne paski. Idzie całkiem szybko, sami zobaczcie.

Makaron z cukinii
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii

 

 

 

Odstawiamy na chwilę na bok i w tym czasie kroimy pozostałe warzywa. Cebulę, bazylię i chili siekamy w drobną kostkę (każde oddzielnie) Czosnek przeciskamy przez praskę, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Fetę kroimy w kostkę i odkładamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, wrzucamy cebulę i podduszamy, żeby się zeszkliła. Po 3 minutach dodajemy czosnek, chilli oraz pomidorki koktajlowe i znów podduszamy 2-3 minutki. Następnie zwiększamy ogień i wrzucamy na patelnię paski cukinii. Przesmażamy ok. 3 minuty – mają być twardawe jak makaron al dente.

Na koniec wlewamy pasate pomidorową oraz przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz. Całość mieszamy i po 2 minutach ściągamy z kuchenki. Przed podaniem posypujemy serem feta. Czy nie wygląda apetycznie?

*Polecam także PROSTE PLACKI Z CUKINII

Makaron z cukinii
Makaron z cukinii

 

 

 

Dodaj komentarz