Szakszuka czyli jajka w pomidorach
Szakszuka czyli jajka w pomidorach

Szakszuka czyli jajka w pomidorach

Szakszuka czyli jajka w pomidorach. Szakszuka to danie popularne w kuchni tunezyjskiej, egipskiej i marokańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „mieszankę”, „bałagan”. To jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań, zwłaszcza po piątkowej imprezie 🙂

Składniki na 2 solidne porcje:

  • 3 jajka
  • 1 średnia papryka (dowolny kolor)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 200 ml passaty pomidorowej lub 200g pomidorów z puszki
  • 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki papryki cayenne (można zamienić na inną ostrą paprykę w proszku)
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • *opcjonalnie 1/3 łyżeczki garam masala

Przygotowanie: Na początek kroimy cebulę w piórka, paprykę i pomidory w większa kostkę. Czosnek i kolendrę drobno siekamy (le ich nie mieszamy!)Kmin, ostrą paprykę, garam masalę (jeśli dodajemy) ucieramy w moździerzu. 

Smażenie: Na patelnię wlewamy oliwę, po rozgrzaniu wrzucamy cebulkę i paprykę chwilę podsmażamy ok. 2 min. Następnie dodajemy czosnek i po 1 min dokładamy pomidory i passatę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami z moździerza i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Do podsmażonych składników wbijamy jajka , doprawiamy sola i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 3 minuty aż białko będzie ścięte. Ja uwielbiam gdy żółtko jest płynne, ale jeśli wolicie ścięte to poczekajcie jeszcze dodatkową 1-2 minuty. Na koniec posypujemy kolendrą i gotowe.

*Polecam także JAJKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI

Szakszuka czyli jajka w pomidorach
Szakszuka czyli jajka w pomidorach
Szakszuka czyli jajka w pomidorach
Szakszuka czyli jajka w pomidorach

Dodaj komentarz